Kaşgar'da katliam

Doğu Türkistan'daki katliamlarını sürdüren Pekin yönetimi, tarihi Kaşgar kentinde 9 Uygur 'Türk'ünü daha öldürdü.

Çin yönetiminin Doğu Türkistanlılara yönelik siyasi baskı, mallarına ve topraklarına el koyma politikası giderek Uygur Türklerine yönelik katliamlara dönüşmeye başaldı. Son olarak Doğu Türkistan'ın tarihi Kaşgar vilayetinde bir polis karakolunda çıkan olayda 11 kişinin öldüğü bildirildi. Şinhua ajansının haberinde, Baçu bölgesindeki Serikbuya kasabasındaki polis karakoluna önceki gün yerel saatle akşamüzeri Abla Ehet ismindeki bir kişinin de aralarında bulunduğu dokuz kişilik bir grubun bıçaklı saldırı düzenlediği ileri sürüldü. Saldırıdan sorumlu tutulan dokuz kişinin polis güçlerince vurularak öldürüldüğü, olaylarda iki polisin hayatını kaybettiği ikisinin de yaralandığı kaydedildi.
 
6 AYDA ÜÇ KATLİAM
 
Kaşgar polisi, olaydan sonra bölgede hayatın normale döndüğünü duyurdu. Kaşgar vilayetine bağlı Baçu kasabasında bu yılın nisan ayında da üç kamu görevlisinin bir evde arama yapmak istemesi üzerine çıkan olaylarda 15'i polis ve kamu görevlisi olmak üzere 21 kişi yaşamını yitirmişti. Bölgenin Turfan vilayetine bağlı Lukçün kasabasında ise bu yılın haziran ayında çıkan olayda 35 kişinin öldüğü açıklanmıştı. Doğu Türkistan'da 2009'da başkent Urumçi'de yaşanan olaylarda da resmi rakamlara göre 200'e yakın kişi hayatını kaybetmişti.
 
TOPRAK VE İŞ GASBI
 
Olayların ardından bölgede gerilimin artması üzerine, eyaletin birçok noktasında Çin'in silahlı güçleri görev yapmaya başlamış, özellikle Uygur nüfusunun yoğun yaşadığı Kaşgar, Hotan ve İli gibi bölgelerde üst düzey güvenlik önlemleri alınmıştı. Olayların nedeni olarak bölgeye yerleştirilen Çinlilerin Uygur Türklerinin iş ve topraklarını ellerinden alması gösteriliyor.
 
Çin'in 'yumuşak karnı'
 
Çin'in batısında yer alan Doğu Türkistan/Uygur bölgesi Türkiye'nin iki buçuk katı ve Fransa'nın yaklaşık üç katı büyüklüğünde alana sahip. Bölgede zengin yer altı ve yer üstü kaynakları bulunuyor. Bölge aynı zamanda Orta Asya'dan Çin'e giden enerji hatlarının da geçiş güzergahıdır. Doğu Türkistan'a sonradan yerleştirilen Çinli nüfus ile yerel Türkler arasında tansiyon yıllardan beri yüksekti. Olayların başladığı 2009 yışından bu yana Çin, 'yumuşak karnı' olan Doğu Türkistan'daki olaylar dünyaya aksetmesin diye bölgedeki cep telefonu ve internete erişim kesti.
 
En stratejik bölge
 
Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacip gibi ünlü Türk düşünürlerinin doğup büyüdükleri yer olan ve aynı zamanda Türklerin tarihi anavatanı olan Doğu Türkistan, 1949 yılından beri Çin'in işgali altında bulunuyor. Zengin enerji kaynaklarına ahip olan Doğu Türkistan, Çin'in Orta Asya'ya (Batı Türkistan) açılan en önemli stratejik kapısı konumunda.

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu