Katar Elçisi, Taliban Yetkilisi İle Görüştü

Bir Katar elçisi, Afgan Kabil gelişmelerini Taliban ile görüşüyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Afganistan'daki rolünü yeniden canlandırmak isteyen Katar, Pazar günü Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan bir elçiyi başkent Kabil'e göndererek burada bir dizi "Taliban" yetkilisiyle görüştü.

Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Katar Dışişleri Bakanı'nın Terörle Mücadele ve Uyuşmazlıkların Çözümünde Arabuluculuk Özel Temsilcisi Mutlaq bin Majid Al-Qahtani, Afganistan'ın geçici hükümetinden bazı yetkililerle görüştü.

Açıklamada, "Görüşmelerde özellikle siyaset, ekonomi, kalkınma ve eğitim alanlarında Afgan sahnesindeki en önemli gelişmeler ele alındı."

Görüşmelerde Al-Qahtani, Katar'ın Afgan halkının, özellikle kız çocukları için eğitim hakkı ve kadınların çalışma hakkına saygı başta olmak üzere tüm haklarına erişimini desteklediğini yineledi ve Devletin devamını vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı'na göre, "bu ziyaret, Katar Devleti'nin çabaları ve Afgan kardeşlere çeşitli alanlarda yardım etme rolü çerçevesinde geliyor."

Afgan dışişleri sözcüsü "Abdul Qahar Balkhi" ise Katar elçisinin "Mottaki" ile siyasi koordinasyon, ilişkilerin güçlendirilmesi ve insani yardım konularını görüştüğünü belirtti.

Ziyaret, Taliban hükümetinin, Katar'ın yaygın uluslararası eleştirilerin ortasında "son derece endişe verici" olarak nitelendirdiği önlemlerle kız çocuklarının eğitimine ve kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasına kısıtlamalar getirmesinin ardından geldi.

Geçen Ocak ayında Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Taliban hükümetinin Afganistan'da aldığı son önlemlerin "çok hayal kırıklığı yarattığını" söyledi, ancak Doha'nın diyaloğu sürdüreceğini, çünkü "tek yol" olduğunu da sözlerine ekledi.

Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Doha'nın Kandahar'daki "Taliban" yetkilileriyle diyalog kurma konusunda diğer İslam ülkeleriyle de istişarelerde bulunduğunu vurguladı ve denemeye devam etmenin önemli olduğunu ekledi.

"Taliban" hareketi, Ağustos 2021'de ABD güçlerinin çekilmesi ve eski iktidardaki rejimin liderlerinin ayrılmasının ardından Afganistan'da gücün kontrolünü üstlendiğinden beri, çabalarının bir parçası olarak diyaloğa açık bir hükümet olduğunu öne sürmeye çalıştı.

Ancak "Taliban" hükümetinin son dönemde kadınlarla ilgili olarak aldığı kararlar, özellikle kız çocuklarının üniversite eğitimine ve çalışmasına engel olması, onların bölgesel ve uluslararası alanda kabul görme girişimlerini engelleyebilir

Henüz hiçbir ülke resmi olarak Taliban hükümetini tanımadı, ancak Çin ve Pakistan geçen yıl dışişleri bakanlarını Afganistan'a gönderdiler ve BM özel temsilci yardımcısı geçenlerde kadın hakları ve yardım konusunu görüşmek üzere ülkeyi ziyaret etti.

Doha, Afgan halkını destekleme ve siyasi fikir birliğine varma çabalarının süreceğini birden fazla kez vurguladı.

Katar, hareketin Batı destekli hükümete karşı bir isyan yürüttüğü yaklaşık 2012 yılından bu yana, 2021'de iktidara gelene kadar Taliban'ın siyasi ofisinin merkezi oldu.

Doha, halen "Taliban" hareketi ile ABD arasında arabulucu rolünü oynuyor ve geçen yıl Afganistan'daki savaşı sona erdiren Doha anlaşmasının başarısından sonra güvenilir bir arabulucu olarak görülüyor.

Afganistan Haberleri

Afganistan'da Bombalı Saldırı!
Tekfirci Teröristler Katliam Yaptı!
Muttaki: Afganistan'da Şiiler ve Sünniler arasında nifak yaratma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır
Moskova’dan Flaş Taliban Kararı
Afganistan İslam Emirliği'nden Yemen Açıklaması!