Kendi Canavarlarından Korkuyorlar

Batı'nın işgallerde kullandığı 50 bin paralı asker, dönüşlerinde neler yapabileceklerin öngören Batı'yı çok kaygılandırıyor

Batılı ülkelerin Irak ve Afganistan'da kullandığı özel güvenlik şirketlerinde 50 bin paralı asker çalışıyor. Bazıları aşırı uçlarda olan bu kişilerin, savaş sonrası ne yapacağı batılı siyasetçileri endişelendiriyor

Günümüzde Batılı ülkelerin işgallerinde özel güvenlik şirketleri önemli bir rol oynuyor. Irak'ta Amerikan güvenlik şirketi Blackwater'a bağlı paralı askerlerin sivillere ateş açmasıyla ilgili skandal yoğun tepkilere neden olmuştu. Irak'ta Blackwater ve aralarında Alman şirketlerin de bulunduğu diğer güvenlik şirketlerine bağlı toplam 50 bin paralı asker görev yapıyor.

Eski Yugoslavya'da savaş muhabirliği yapan Alman ordusunun eski mensuplarından Franz Hutsch, sırlarla dolu bu sektörü mercek altına aldı ve araştırmasının sonuçlarını 'Revaçtaki İhracat: Ölüm" başlıklı kitabında topladı.

Franz Hutsch, kitabına konu olan araştırma süresince üç paralı askere günlük yaşamlarında eşlik etti. Hutsch, Bağdat, Kabil ya da Afrika olsun, paralı askerlerin günlük yaşamlarının her yerde benzer olduğuna dikkat çekiyor:

"Olağanüstü güvenlik önlemleriyle donatılmış kamplarında sabah uyanıp zırhlı araçlarına biniyor ve kendilerine ne görev verilmişse, onu yapmak üzere görev yerine gidiyorlar. Konvoy ya da kişilerin korunması, keşif çalışmaları ya da Usame Bin Ladin'in aranması gibi. Kendi tabirleriyle düşmanla da sık sık sıcak temasa geçiyorlar."


HIZLI PARA KAZANMA HAYALİ

Özel güvenlik sektörü adeta bir sır küpü. Hutsch, bu nedenle paralı askerlerle temasa geçmenin zorluğuna dikkat çekiyor ve ancak Bağdat ve Kabil'deki çok sayıda görüşme ve randevunun ardından günlük yaşamın tehlikelerinden bahsedecek birkaç kişiye ulaşabildiğini belirtiyor. Hutsch, paralı askerlerin genelde hızlı para kazanma hayali etrafında birleştiğini kaydediyor:


"Çılgınca bir maaş. Çoğu günde net 700 ila bin euro kazanıyor. Kitabımda yer alan kaba tahminlere göre 4 bin paralı Alman asker, ayda 62 milyon euro kazanıyor. Hem de vergi ödemeden. Bunlar akıl almaz rakamlar. Ve çoğu için bu mesleğe girmenin başlıca nedeni."

AŞIRI UÇLAR DA VAR

Ancak paralı askerler arasında, kendilerini belli ideolojik görevleri yerine getirmekle yükümlü gören aşırı uçlardan kişiler de bulunuyor.

"Özellikle de Balkanlar'da, genelde Hırvatistan tarafında savaşmış olan eski paralı askerlerden çok net ifadeler duyuyoruz. Almanya'da yeni bir dünya düzeni, yeni bir devlet düzeni kurabilmek için formda kalmak zorunda oldukları gibi."

ALMANYA İÇİN GÜVENLİK SORUNU

Ancak Almanya için güvenlik riski sadece ideolojik aşırılıklardan kaynaklanmıyor. Hutsch, paralı askerlik sektörünün şu an tahminen 1,5 milyon kişinin geçimini sağlayan bir sektör olduğuna dikkat çekerek, paralı askerlerin çok sayıda kriz bölgesinde aktif olduğunu, bunun da ölümcül sonuçlara yol açabileceğini belirtiyor:

"Benim öngörüme göre, önümüzdeki 15-20 yıl içinde, Alman paralı askerlerinin Alman ordusuna karşı silaha sarılacağı bir noktaya gelinecek."

SİYASETÇİLERİN ENDİŞESİ

Alman siyasiler de bu sorunun farkında. Hutsch, devletlerin ellerindeki güç tekelinden giderek daha fazla ödün verdikleri gerçeğine de işaret ediyor:

"Kendisiyle görüştüğüm politikacılar bu tehlikenin farkındalar, ama kendilerini güçsüz, eli kolu bağlı hissediyorlar. Almanya'daki güvenlik birimlerini şimdiden kontrol altına alıp düzenlemek yönünde ilk girişimlerde bulunuldu, ama bu adımlar çekingendi. Sonra da belgeler geri çekildi, şu an ise yetkili kurullar tartışma süreci içinde. Bu tartışma süreci, branştaki gerçek gelişmelerin on yıl gerisindeki bir noktadan yürütülüyor."

En önemli sorunlardan biri, paralı askerlerin cezai takibatı. Özel güvenlik şirketlerinin kriz bölgelerindeki eylemleri ile ilgili dramatik örnekler kamuoyuna yansıyor. Amerikan Blackwater şirketine bağlı çalışan askerlerin iki yıl önce Irak'ın başkenti Bağdat'taki bir patlamanın ardından rastgele ateş açarak masum sekiz Iraklı sivili katletmeleri, 13 kişiyi yaralamaları gibi.

GÜVENLİK ALANININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ

Franz Hutsch, arada çıkan bu tür skandallar ve paralı askerlerin kriz bölgelerine gönderilmesi konusundaki soru işaretlerine rağmen güvenlik alanındaki bu özelleştirme zincirinin sonunun gelmeyeceği görüşünde:

"Paralı askerlik, mali ve ekonomik krize rağmen şu an çift haneli büyüme oranlarına sahip tek branş. Bunun tek nedeni ise, hükümetlerin yeni görevler vereceğine duyulan güven."

Diğer Batılı ülkelerde olduğu gibi Almanya'da da ordu özel güvenlik şirketleriyle işbirliği içinde. Hutsch, bunun en önemli nedenini, Alman ordusunun giderek artan esneklik beklentisine yanıt verememesi olarak açıklıyor.

Kaynak: DW

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı