Kenya'da şeref yoksunları hortladı

Kenya'da Katolik Kilisenin yönetimi altında bulunan okullarda kız çocuklarına başörtü giyme yasağı getirildi. Ülkedeki Müslümanlarsa karar karşısında ayağa kalktı.

Yüzde onunu Müslümanların oluşturduğu Kenya'da Müslümanlara yapılan çeşitli baskıların yanısıra okullarda başörtü yasağının getirilmesi ülkedeki Müslüman alimlerin tepkisine yol açtı. Önde gelen alimler Müslümanları en kısa zamanda çocuklarının kayıtlarını bu okullardan almaya çağırdı. Kenya'daki okulların yaklaşık yüzde yetmişi Katolik kilisenin yönetimi altında.

Defne Bayrak / Timeturk

Kenya'daki Müslüman azınlığın önde gelen alimleri Müslümanları ülkede Katolik kilisenin yönettiği okulların hepsini başörtüsünü yasaklamaları nedeniyle protesto etmeye çağırdı. Thefirstafrica.com haber sitesi 23.10.2009 tarihinde bu çağrıyı yapan alimlerden en ünlüsü olan Muhammed Dor'un şu sözlerine yer verdi; 'kilisenin başörtüsünü yasaklaması kışkırtıcı bir tavırdır. Başörtüsünün yasaklanması ülkenin dört bir yanındaki Müslümanların öfke patlaması yaşamasına neden olacak.
Kenya'nın ikinci en büyük şehri Mombasa camilerinden birinde verdiği Cuma hutbesinde Dor, bütün Müslümanları çocuklarını, Katolik kiliselerin yönetimindeki okullardan ve baş örtüsünü yasaklayan diğer devlet okullarından başörtü yasağı getirmeyen okullara nakletmeye çağırdı.
Dor ardından şöyle ekledi; 'tüm Müslümanların bu çağrıya cevap verip çocuklarının kayıtlarını en kısa vakitte; 26.10.2009 tarihinden itibaren bu okullardan almasını temenni ediyorum.'

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla Milli Eğitim Bakanlığı yayımladığı bir emirle devlet okullarına başörtülüleri izlemeleri için uyarıda bulundu. Bakanlık ayrıca getirilen bu kanunun öğrencilerin dini inanışları nedeniyle aralarında ayrımcılığın önüne geçtiğini iddia etti.

Kenya'daki okulların yaklaşık %70'i idaresi altında bulunan Katolik Kilise bu durumu bahane bilerek yayımladığı bir kararla başörtülü öğrencilerin okula girmelerini tamamen yasakladı.

'Zorbalığı kabul etmeyeceğiz'

Bu bağlamda–Kenya parlamentosu üyeliğine aday- Dor, hükümet bu krizi hemen çözmek için müdahale etmezse başörtüsüne ve diğer dini inanç ve prensiplere itiraz edenlerin karşılarında Kenya Müslümanlarının artan öfkesini bulacakları uyarısında bulundu. Dor; 'Müslümanların işlerine müdahale etmek toplumdaki gruplar arasında nefret tohumları ekilmesine sebep oluyor' dedi.

Dor ayrıca Batılı hükümetleri de ülkede sürekli bir dini kargaşa yaratmak için Kenya okullarında başörtüsünün yasaklanmasını planlamakla suçladı.

Dor, Müslüman azınlığın liderlerinin, bu hususta bir fetva yayımlanmadan önce acil bir toplantı yaparak bu krizi tartışacaklarına dikkat çekti.

Muhammed Dor Müslüman azınlığın Katolikler tarafından maruz kaldığı ayrımcılığa işaret ederek şöyle dedi; 'zorbalığı kabul etmeyeceğiz. Katoliklerin bizi kenara itmek için yarıştığı bir maçta hükümetin hakem rolü oynamaması gerekir.'

Bazı Arvurpa ülkelerinde başörtüsü hususunda geniş tartışmalar görülmektedir. Bu ülkelerin arasında 2004 yılında devlet okullarında başörtüsünün yasaklanmasından sonra hem başörtüsünün hem de peçenin tartışıldığı Fransa da yer alıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, dört ay önce ülkesinin parlamentosu önünde şöyle dedi; 'peçe, kadına boyun eğdirmenin işaretidir ve Fransa'da hoş görülmemektedir.'

Sarkozy'nin bu sözlerinin ardından yaklaşık 3 ay kadar önce de Avrupa Fetva Konseyi Batılı hükümetlere yönelik mesaj niteliğinde bir karar aldı. Bu kararda bayanların peçe takabilecekleri, bunun şahsi bir hak olduğu ve gözetilmesi gerektiği, kimsenin bu özgürlüğü kanun getirerek yasaklamaya hakkı olmadığı ifade edildi.

Gözlemcilere göre Kenya'da Müslümanlar ayrımcılığa, güvenlik kısıtlamalarına, tutuklamalara ve dışlanmaya maruz kalıyor. Müslüman azınlık ayrıca geniş idari yolsuzlukların görüldüğü hükümet kurumlarında reforma gidilmesini talep ediyor.

Amerika Merkezi İstihbaratı CIA'e tabi Fact Book sitesinin rakamlarına göre yaklaşık 39 milyon nüfusu bulunan Kenya'da Müslümanlar toplam nüfusun yüzde onunu oluşturuyor. Ancak Kenya'daki İslami kesimler toplam nüfusun yüzde onbeşini oluşturduklarını ifade ediyor. Kenya'da Müslümanların parlamentoda temsilcileri bulunuyor. Bunun yanında Kenya Müslümanları Yüksek Konseyi, Ulusal Müslümanlar Liderleri Forumu ve Kenya'daki İmam ve Davetçiler Konseyi gibi kendilerini temsil eden kurumları da var.

timetürk

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor