Kenya'da seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan etnik şiddet olaylarındaki manzaranın, 1994'teki Ruanda katliamını hatırlattığı belirtiliyor.
Sığındıkları kilisenin ateşe verilmesiyle yanarak ölen 50 kadar kişinin, Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin de mensubu olduğu Kenya'nın en büyük etnik grubu olan Kikuyulardan oldukları bildiriliyor. Kenya'nın diğer 41 kabilesi, Kikuyuları iktidarı ve ticareti tekeline almakla suçluyorlar. Söz konusu ithamı yapanlar arasında, seçimi az bir oy farkıyla kaybettiği açıklanan muhalefet lideri Raila Odinga'nın mensubu olduğu Luolar da bulunuyor. Seçimi Kibaki'nin ikinci kez kazandığının açıklanmasından sonra başlayan şiddet eylemlerinde, tüm ülkede Kikuyuların hedef alındığı, bu etnik grubun üyelerinin evlerinin yağmalandığı ve ateşe verildiği bildiriliyor.
KENYA’NIN TÜRKİYE’DEKİ ANLAMI
Kenya Abdullah Öcalan’ın yakalanması sırasında Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Etnik kimlik olarak çok kabileli olan Kenya’da Türk müteşebbisleri yakın dönemde büyük başarılar kazanmıştı. Müslüman ınsan Hakları Forumu Başkanı Ali-Emin Kimathi, siyasi protestoların eski meselelerin hıncını çıkarmak isteyenlerce kullanıldığını belirterek ''Yeni bir Ruanda'ya doğru gidiyoruz'' dedi.Kenya'daki şiddetin daha da süreceği tahmin ediliyor. Muhalefet lideri Odinga, hükümetin yasakladığı gösteriyi yarın yapacağını açıkladı. Kibaki şiddeti sona erdirmek için Odinga ile görüşmek istediğini söylüyor.