Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Londra'da Arapça olarak yayımlanan El Hayat gazetesine verdiği demecinde, Kerkük konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
Kerkük'ün geleceğinin hassas bir sorun olduğunu belirten El Maliki, "Kerkük meselesi, karmaşık bir sorun; Irak ve tüm Iraklıların yararına olacak neticeler elde edilebilmesi, konunun bir çatışmaya dönüşmemesi için, daha fazla tetkik, inceleme ve bilgelik gerektiren bir sorun" dedi.
El Maliki, Kerkük'le ilgili çalışmaların, Irak Anayasasında öngörüldüğü biçimde sürdürülmekte olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Kerkük'ün durumu, halihazırda Irak halkı tarafından oylanmış bir anayasa maddesiyle düzenlenmiştir: Normalleştirme, sayım ve referandum olmak üzere üç aşama söz konusu olacaktır. Yürütme erki olarak bizler, anayasada belirtilenleri yerine getirmek için üzerimize düşeni yaptık. Komiteler oluşturduk, gerekli fonu da ayırdık. Komitelerin önünde, yapmaları gereken büyük bir iş var. Komite, 1957'deki nüfus sayımı ışığında kent sakinlerinin kimliklerini belirleyecek. Arazilerin mülkiyet hakkını saptamak ve sahiplerine iade etmek de komitenin görevleri arasındadır."
El Maliki, komitenin çalışmalarını tamamlamasından sonra, kent sakinlerinden bazılarının Kerkük'ten ayrılmaya razı olmamaları gibi bir olasılığa ilişkin soruya karşılık olaraksa "Belki de gitmeleri gerekmeyecek. Belki de orada ikamet etmeyi sürdürseler de, kentin geleceğine ilişkin referanduma katılma hakkına sahip olmayacaklar. Neler olabileceğini önceden söyleyebilecek durumda değilim" dedi.
Kerkük'ün her halükarda bir Irak kenti olacağını belirten El Maliki, şunları söyledi:
"Kerkük, Irak Anayasasına bağlı bir Irak kentidir. Irak Anayasası doğrultusunda oluşturulmuş komite, konuya ilişkin çalışmalarını, herhangi bir kesime ayrıcalık tanımaksızın, adil, insaflı, tarafsız ve profesyonel bir biçimde sürdürecektir."