'Kerry En Kötü Bakan''

Kerry, Foreign Policy dergisinde yayımlanan, ABD üniversitelerindeki uluslararası ilişkiler bölümü öğretim görevlilerinin oylarıyla belirlenen 'En Etkili Dışişleri Bakanları' anketinde sonuncu seçildi.

Dergi, ankette ‘Son 50 yıl içinde ABD’nin en etkili dışişleri bakanı kimdi?' sorusunu sordu. 

Ankete ABD’deki 1375 üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümlerinden 1615 öğretim görevlisi katıldı. 

Sonuçlara göre ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yüzde 0,31 ile oy alabilen 13 dışişleri bakanı arasında sonuncu oldu.

Ancak ankette hiç oy alamayan, Richard Nixon’ın ilk dışişleri bakanı William Rogers, Jimmy Carter’in dışişleri bakanı Ed Muskie ve 1981-1982 arasında Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Alexander Haig gibi dışişleri bakanları da var.

Kissinger birinci

Richard Nixon ve Gerald Ford'un başkanlık dönemlerinde dört yıl boyunca dışişleri bakanı olarak görev yapan Nobel Ödülü sahibi Henry Kissinger yüzde 32.21 ile birinci seçildi.

Vietnam Savaşı'naki yenilgiye rağmen Kissinger’e, 'Çin ve Sovyet dosyalarındaki başarısından' dolayı yüksek puan verildi.

Kissinger'in ardından en çok oy ise yüzde 18.32 ile ‘Bilmiyorum’ seçeneğine verildi. 

Yüzde 17.71 ile en etkili üçüncü dışişleri bakanı, baba George Bush döneminden James Baker seçildi.

Bill Clinton döneminden Madeleine Albright ve ilk Barack Obama döneminden Hillary Clinton yüzde 8,7 ile dördüncü oldu. 

Ronald Reagan döneminden George Shultz yüzde 5,65 ile altıncı seçildi. Ardından yüzde 3,51 ile J.F. Kennedy ve Lyndon Johnson dönemlerinde görev yapan Dean Rusk yedinci oldu.

Sekizinci sırada Bill Clinton döneminden Warren Christopher ve Jimmy Carter döneminden Cyrus Vance yüzde 1,53 ile yer aldı.

Geroge W. Bush döneminden Colin Powell yüzde 1,07 ile 10'uncu olurken, Condoleezza Rice oyların yüzde 0,64’ını alarak 11’inci sırada yer aldı.

Aralık 1992’den Ocak 1993’e kadar sadece altı hafta boyunca dışişleri bakanlığı yapan Lawrence Eagleburger ise 12'nci oldu.

Ortadoğu'da kaos büyüdü

Şubat 2013'te Dışişleri Bakanı olan Kerry'nin döneminde Suriye'deki iç savaş ve kaos IŞİD'in güçlenmesiyle daha da büyüdü.

ABD'nin uzun süre desteklediği Nuri Maliki dönemindeki mezhepçi politikalar nedeniyle Irak da kaosa sürüklendi. IŞİD Irak'ın büyük bir bölümünde kontrolü sağladı.

Kerry'nin arabulucuğuyla başlatılan İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki görüşmeler çöktü. İsrail'in geçtiğimiz yaz Gazze'deki saldırılarında 1200'den fazla insan öldü.

İran ile süren nükleer müzakerelerden de sonuç çıkmadı. Washington Mısır'da 3 Temmuz'da gerçekleşen darbeye de sessiz kaldı. 

Kaynak: Foreign Policy

Amerika Haberleri

Suriye'nin yeni lideri Colani'den Trump'a tebrik: "Ortadoğu'ya barışı getirecek"
ABD'li senatör: Suudi ve BAE liderleri, Hamas'a karşı İsrail'i destekliyor
ABD İsrail'in Katliamlarını Böyle Gizlemiş! İstifa Eden Diplomattan Çarpıcı Açıklamalar
Brezilya’da örnek karar: Tatil yapan israil askerine tutuklama
IŞID Tiyatrosu ABD'de Sahne Aldı!