Kıbrıs Türk halkı, 50 sandalyeli Cumhuriyet Meclisi'nin yeni üyelerini belirlemek için dün sandık başına gitti. Oyların yüzde 95'inin sayılmasının ardından açıklanan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, Kıbrıs sorununun "konfederasyon" çerçevesinde çözülmesini savunan ana muhalefetteki Derviş Eroğlu'nun Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 44.01'lik oy oranıyla ezici bir üstünlükle birinci oldu.
Adada "federasyonlu" çözümü savunan Başbakan Ferdi Soyer liderliğindeki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise yüzde 29.17'lik oy oranıyla ikinci sırada yer aldı. Bu oranlarla UBP meclise 26, CTP ise 16 milletvekili göndermeye hak kazandı.
Koalisyon gerekebilir
KKTC'nin kurucusu ve eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş'ın Demokrat Parti'si (DP) 10.73 puanla 6; Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) 6.83 puanla 1; AKP'nin seçim propagandası sürecinde desteklediği Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) de 6.31 puanla 1 milletvekili çıkardı.
Bu sonuçlara göre, UBP mecliste tek başına iktidar olmak için gerekli 26 sandalyeyi elde etse de, bir milletvekili Meclis Başkanı olacağı için dışardan destek almak veya bir parti ile koalisyon kurmak zorunda.
İlk sonuçları UBP'nin Genel Merkezi'nde değerlendiren Eroğlu, "Halkıma teşekkür ediyorum. Kıbrıs Türk halkının iradesi sandıklara yansımıştır" dedi. Eroğlu, "Kıbrıs müzakerelerinin devam etmesinin UBP'nin ana politikalarından biri olduğunu" da söyledi. CTP lideri Soyer de halkın bu seçimlerle kendilerine muhalefet görevi verdiğini kaydederek, Eroğlu'nu telefonla arayarak tebrik ettiğini belirtti.
Kayıtlı 161 bin 373 seçmenin bulunduğu ülkede, 7 siyasi partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarıştı. Alınan sonuçlara göre 7 partiden, KKTC genelinde yüzde 5 seçim barajını aşmayı başarabilen 5'i mecliste temsil edilme hakkını kazandı.
Ergenekon iddiaları
Seçimlere bir hafta kala Başbakan Soyer'in, Türkiye'deki Ergenekon soruşturması iddianamesinde adı geçen KKTC'nin Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu hakkındaki iddiaların araştırılması için Başsavcılık'tan soruşturma yapılması talebinde bulunması dikkat çekmişti. Ancak soruşturma talebi seçim sürecinde fazla konuşulmamıştı.
Eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş seçimden önce yaptığı açıklamada, seçim sürecinde "biraz seviye düşüklüğü olsa da" büyük bir demokrasi kavgası verildiğini kaydederek, çıkacak sonucu halkın benimseyeceğini belirtmişti.
UBP'yi iktidara taşıyan nedenler
Referandumda verİlen sözler tutulmadı: Kıbrıslı Türklere yönelik kısıtlamaların, Annan Planı'na verilen desteğe karşın artması "çözümcü" Mehmet Ali Talat ve CTP için eksi puan oldu.
Dış siyasette tıkanıklık: Cumhurbaşkanı Talat'ın Kıbrıs sorununun çözümü için Rum lider Dimitris Hristofyas'la yürüttüğü görüşmelerde hiçbir ilerlemenin sağlanamaması hayal kırıklığı yarattı.
Ekonomik sıkıntılar: Ülke içerisinde yaşanan ekonomik sıkıntılara karşılık Başbakan Soyer'in "Ülke ekonomisi büyüyor. Söylenenler abartı" yönünde açıklamaları CTP'ye tepkiyi artırdı.
Derviş Eroğlu faktörü: UBP, Eroğlu'nun tekrar göreve gelmesiyle birlikte bir dirilme yaşadı. Eroğlu'nun halkın içine girerek bire bir seçim propagandası yapması, seçmen üzerinde olumlu sonuç verdi.
Medyaya baskı: Hükümetin muhalif medyaya Maliye Bakanlığı aracılığıyla yaptığı baskı hem muhalefetin hem de toplumun tepkisini çekti.