DEİK için gelen Da Silva, Türkiye ve Brezilya arasında 1 milyar dolarlık ticaret bulunduğunu belirterek, "Çok yazık... Mahcubiyet duymamız gerekir" dedi.
Yaşadıkları kriz nedeniyle Türkiye'nin ikiz kardeşi olarak gösterilen Brezilya ekonomisinde mucizelere imza atan Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İstanbul'a geldi. Türkiye'yi ilk kez ziyaret eden Da Silva, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Brezilya İş Konseyi tarafından düzenlenen "Türkiye-Brezilya İş Forumu"na katıldı.
TÜRKLER GAYET İYİ TÜCCARDIR
Lula Da Silva, Türkiye ve Brezilya arasında 1 milyar dolarlık ticaret bulunduğunu belirterek, "Çok yazık... Mahcubiyet duymamız gerekir. İki ülke arasındaki ticaret çok daha yükseklere ulaşabilir" dedi. Da Silva, Brezilya'ya ve ekonomisine ilişkin bilgi verirken, Türklerin uzun yıllardan bu yana iyi tüccar olduklarını dile getirdi.
DA SİLVA'DAN BAĞIMSIZLIK DERSİ
Da Silva, IMF'ye olan borçlarını ödediklerini belirterek, "IMF direktörü, 'Bizim artık IMF'ye ihtiyacımız yok' dediğimde nasıl şaşırdı. IMF'ye borç vermek istediğimizi söyleyince de kızdı. IMF bugün bize ve size uygulayacağımız politikaların ne olması gerektiğini dikte ediyor. Hükümetler akıllı davranmalı ki, ekonomi tekrar ayağa kalksın. Şimdi ise, IMF'ye bugün en az gelişmiş ülkelere kredi vermesi için kredi veriyoruz."
BANKALARIN MASKESİ DÜŞTÜ
Brezilya ve Türkiye'nin olağanüstü potansiyeli bulunduğunu kaydeden Da Silva "Yoksulluğumuz; bizi uzun yıllar boyunca yönetmiş olan vasat insanların sonucudur" diye konuştu. Da Silva, küresel krize konusunda ise tek bir bononun bankaları zengin ettiğini, kendi aralarında bono, tahvil ve hisse senedi ticaretine yaslandıklarını anlatarak ancak şimdi maskenin düştüğünü söyledi. Brezilya lideri, Türk işadamlarını ülkesinde yatırım yapmaya da çağırdı.
Karadeniz'e petrol çıkarması
Brezilyalı enerji şirketi Petrobras, 2009-2010 döneminde Türkiye'ye 300 milyon dolar daha yatırım yapacak. DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Brezilya İş Forumu toplantısında konuşan Petrobas Direktörü Jorge Zelada, "2009 ve 2010 yıllarında Karadeniz'deki arama çalışmalarımız kapsamında 300 milyon dolar yatırım planlıyoruz. Bu, bölgede gerçekleştireceğimiz 2 sondajın maliyetidir" dedi. Toplantıda konuşan Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Miguel Jorge de Türkiye ile Brezilya'nın 1999 yılında 222 milyon dolar olan ticaret hacminin yüzde 400 oranında artış göstererek 2008 yılında 1,5 milyar dolara ulaştığını söyledi. Jorge, şöyle devam etti: "Gıda maddeleri, soya fasulyesi, şeker gibi ürünleri Türkiye'den almak istiyoruz. Biz de eti Türkiye'ye ürettiğimiz gıda maddeleri, özellikle et satmak isteriz."
Transferler iyi ama futbolun dışında da işbirliği yapabiliriz
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Brezilya ve Türkiye'nin futbol dışında ilişkilerini ticaret ve yatırımla daha da geliştirebileceğini belirterek, "Brezilya radar ekranımıza girdi" dedi
DEİK Türk Brezilya İş Konseyi tarafından düzenlenen toplantıya katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve Brezilya'nın ikili ilişkilerini ticaret ve yatırımla geliştirebileceğini söyleyerek, "Brezilya radar ekranımıza girdi. Umarım Türkiye de Brezilya'nın radar ekranına girer. Otomotiv, beyaz eşya, tekstil, tarım, hatta turizm konusunda işbirliği yapabiliriz" dedi. Şimşek, her ne kadar dünya ekonomisi çok zorlu bir dönemden geçiyorsa da büyük fırsatların da bulunduğuna işaret ederek, sadece iki ülke arasındaki diyaloğu geliştirmek açısından değil aynı zamanda yatırım ve ticaretin de büyük önem taşıdığını söyledi.
BİZİM SİSTEMİMİZ SAĞLAM
Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel krizden etkilendiğini ancak, en kötü krizlerin bile sona erdiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye muhtemelen bu krizden güçlü çıkacaktır. Bir dizi faktör bunu gösteriyor."