Kiracı 'Kral' oldu, istismar arttı

Krizle beraber kiralarda yüzde 20'lik düşüş yaşanıyor. Kiracılar ev sahiplerinden indirim istiyor, bazıları ise 'Nasıl olsa kiracı bulamaz' düşüncesiyle kirayı ödemiyor.

Küresel finansal kriz ile birlikte bir yıldan bu yana emlakta devam eden durgun seyir, satışları yavaşlatırken, pek çok yerde kiralık daire ilanlarının sayısındaki artış göze çarpıyor. Kiralık evlerde arzın artması nedeniyle kiralar da yüzde 20'ye varan oranlarda düştü. Bu nedenle kiracılar aynı semtte şu anda daha ekonomik olan dairelere yerleşiyor. Ev sahipleri ise kiracıları evde tutmanın yollarını arıyor. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen kiracılar ise ev sahipleri ile masaya oturarak kiraları düşürmeyi teklif ediyor. Bazı kiracıların 'Nasıl olsa krizde kiracı bulamaz' düşüncesiyle kiralarını yatırmayıp bu durumu istismar ettikleri de öğrenildi. Remax Yasmin Emlak'tan Yusuf Güleryüz, "Bu dönemde mantıklı olan ev sahibi kirasını düzgün ödeyen kiracıyı evinde tutar" diyor.

DÖVİZDEN TL'YE GEÇTİ
'Yeter ki ev boş kalmasın' düşüncesiyle hareket eden ev sahipleri daha düşük rakamlardan kiralama yapıyor. Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Umut Zengin, özellikle İstanbul'da yeni projelerin yoğunlukta olduğu bölgelerde hissedilir oranda kira fiyatlarında düşüşlerin yaşandığı belirterek, "Çekmeköy, Beylikdüzü, Esenkent, Ispartakule, Kartal gibi yeni projelerden yatırım yapanlar yüksek aidatları ödememek için kiraları düşük tutuyorlar" dedi. Kiraların düşüşüyle birlikte, eski kiracılar yeni kiracılara oranla daha fazla kira öder hale geldi. Century 21 Franchise Geliştirme Müdürü Sinan Şerifoğlu, şu anda kirada oturanların yeni gelecek kiracılardan yüzde 20 daha fazla ödediklerini belirtti. Century21 Home gayrimenkul danışmanlarından Ömer Yılmaz, Etiler, Levent, Ulus ve Akatlar'da 2 bin dolar seviyesinden bin 600 dolara düştüğünü söyledi.

Çekmeköy'de kira 800 TL'ye Beylikdüzü'nde 450 TL'ye indi

Kiralamaların en hızlı artığı bölgeler arasında Ataşehir, Bahçeşehir, Çekmeköy, Kemerburgaz, Zekeriyaköy, İkitelli, Kozyatağı, Caddebostan geliyor. Bahçeşehir'de kiralar 1000 TL'ye, Çekmeköy'de 800 TL'ye, Çiftehavuzlar ve Selamiçeşme'de 1000-1200 TL'ye, Ataköy'de 1200-1500 TL'ye, Ataşehir'de ise 900-1400 TL'ye gerilemiş durumda. Yoğun konut projelerinin yapıldığı Beylikdüzü'nde ise 450 TL kiralık daire bulunabiliyor. Lüks ve merkezi yerlerde ise kira fiyatları aşırı düşüş göstermedi. Ancak gerçekleşen kira fiyatları ev sahipleri tarafından istenen fiyatların altında kaldı.

Kirasını ödemeyenlere mahkeme yolu gözüküyor

* Hukukçular kirasını ödememekte direniyorsa kiracılar için ev sahiplerine kira tarihinden sonra ilk 30 gün içinde noterden ihtarname çekme ya da icra takibine gitmeyi öneriyor. İhtar çekildikten sonra 30 gün içinde hâlâ ödeme yapılmamışsa ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı doğuyor.

* Son dönemdeki özellikle avukatlar tarafından yapılan kira sözleşmelerinde muacciliyet maddesi de kira sözleşmelerine ekleniyor. Ev sahibinin hakkını koruyan bu madde ile 1 yıllık kira garanti altına alınıyor.

* Kiracıların hakkını koruyan bir uygulama ise kira gelirlerini artık banka aracılığıyla alınmasıyla sağlanacak. Bu şekilde elden kirayı alan ev sahiplerinin sıklıkla uyguladığı "kirayı almadım, dava açıyorum" uygulamasına da son verilmiş olacak.
(Sabah)

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü