ırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatar bölgesel özerkliği oluşturmak üzere kendi kaderini tayin hakkından yararlanarak referandum düzenlemek istediğini açıklamıştı. Kırım Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliyev Kırım Tatarların sadece kültürel özerkliğin oluşturulabileceğini söyledi.
Kırım Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliyev, RİA Novosti haber ajansına verdiği demeçte, Kırım hükümetinin Kırım Tatar milli ve kültürel özerkliğini oluşturmayı kabul ettiğini ancak bölgesel özerklik oluşturmaya karşı olduğunu kaydetti.
Rustam Temirgaliyev, “Hayır, bu (bölgesel özerklik) imkansız! Sadece milli ve kültürel özerklik oluşturulabilir” diye kaydetti.
RUSYA’DA KÜLTÜREL ÖZERKLİK NE İFADE EDİYOR?
Bölgesel özerklik, belirli bir etnik grubun otonom devletçiliğini ifade ederken, kültürel (milli ve kültürel) özerklik, eğitimi düzenleme ve kültür yaşamının diğer alanlarında karar alma konusunda münferit etnik grubun özerkliğidir. Belirli bir bölgeyi değil, etnik grubun mensuplarını kapsar.
Milli ve kültürel özerklik, kendisini toplumsal birlik olarak vücut bulur. Milli ve kültürel özerklikler, hukuki olarak sivil toplum kuruluşu statüsündedirler.
Rusya’da milli ve kültürel özerklikler faaliyetlerini 17 Haziran 1996 tarihli “Milli ve kültürel özerkliğe ilişkin” federal yasaya göre yürütüyor.
Söz konusu yasaya göre Rusya Federasyonu’nda milli ve kültürel özerklik, kendi kaderini milli ve kültürel olarak tayinini öngörür. Milli ve kültürel özerklik, özgünlüğünü, anadilin gelişimini, eğitimi, milli kültürü koruma sorunlarını bağımsız olarak çözmek amacıyla gönüllü örgütlenme temeline dayanan, belirli bölgede milli azınlık durumunda bulunan ve kendilerini belirli bir etnik grubun mensubu sayan Rusya vatandaşlarının birliğidir.
Rusya’daki kültürel otonomilerine örnek olarak, Süryani, Yahudi, Lezgin, Azeri, Belarus, Kazak, Kürt, Koreli, Alman, Çingene, Leh otonomileri gösterilebilir.