Geçen hafta Akdeniz Üniversitesi'nde çıkan olaylar şu anda Türkiye'nin yükseköğretim hayatının resmi değildir. Bu olay, yalnızca birkaç art niyetli insan için iyi malzemedir, o kadar.
Allah'tan artık herkes "komplo teorisi" uzmanı oldu da, olayları daha olduğu gün çözdük.
Tam anlamıyla acemice hazırlanmış bir kaos senaryosu.. Aktörler, yardımcı oyuncular ve tabiî ki yönetmenler hepsi anında deşifre...
Ama sokaktaki vatandaşın bile çok rahat algılayabildiği bu olayı, bu milleti hâlâ saf zanneden yazarçizer takımı çözememiş.
Hemen başlıklar atıldı: "Üniversiteler Kaynıyor", "Gençlik Bölündü" vs. Sonuç ne çıkıyor "Kız Davası"
Şu anda istediğiniz bir üniversiteye gidelim, göreceksiniz, hiç de basında bahsedildiği gibi bir savaş ortamı yok. Ama bu arkadaşlar kargaşa istiyor. Çünkü kargaşa ile besleniyor, kavga ve gözyaşı ile gülüyorlar.
Cep telefonları, el kameraları ve internet sayesinde tüm yalan dedikodu furyası bir saat içinde darmadağın. Kişiler de çözülüyor, olaylar da...
Zaten üniversitelerde şu anda olması gerekenden farklı bir çatışma da yok. 1980 sonrasında belli dönemlerde ki; buna askeri yönetim de dahil, bu tip lokal olaylar olmuyor muydu?
Hatta 90'lı yılların sonunda şimdikinin şiddetinden daha büyük kaoslar yaşandı. Ayrıca tarihin en büyük hırsızlıklarından sayılan ÖSS sorularının üniversiteden çalınması bile bu zamanlarda gerçekleşmedi mi?
Yapılması gerekenlerin en başında görev rektörlere, dekanlara, akademik kadroya düşmektedir.. Ancak en büyük sorumluluk ve görev rektördedir. Rektör, üniversitenin kralıdır. O, ne isterse, kimi isterse, kime arka çıkarsa, o gerçekleşir. Rektöre rağmen kimse üniversitede boru öttüremez. Onun için tüm dikkat ve mesailerini öğrencilerin bilimsel, huzurlu bir ortamda eğitim görmelerine ayırmalıdırlar. Yok, politika yapacağız diyorlarsa, bunun yeri üniversite değil, siyasi bir partidir.
Anneler-babalar çocuklarını üniversiteye eğitim alsınlar diye gönderiyor ve onlara emanet ediyorlar. Bu emanet orduda komutanlar için nasıl kutsalsa, üniversitedeki eğitimciler için de aynı olmadır.
Buradan genç arkadaşlarıma da sesleniyorum.
Dikkat edin! Birilerinin adamı olmak, kollanmak tatlıdır, havalıdır; ama bedeli ağırdır. 1980 öncesi arka çıkılan, desteklenen, saygı gören ve şişirilen öğrencilerin sonu ya mezarlıkta bitmiştir, ya da hapiste...
--------
ÖSS'ye başvuruda sürpriz sayı
Liselerin bu yıl mezun vermeyecek olmasından dolayı sene başından beri söylediğimiz rakamları tutturamadık. Bu yıl ÖSS'ye geçen yıldan yaklaşık 100 bin eksikle 1 milyon 643 bin öğrenci başvurdu. (Geçen yıl ise 1 milyon 776 bin 441 öğrenci ÖSYS'ye başvurmuştu) Tabiî yukarıdaki Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), Yabancı Dil Sınavı (YDS) ve meslek yüksekokullarına sınavsız geçişi de kapsıyor.
Bu sayının beklenenden fazla olmasının çeşitli sebepleri var. Ama en güçlü neden öğrencilerin katsayı düzenlenmesi ile ilgili beklentileri. Bilhassa YÖK Başkanı'nın bu yönde yaptığı açıklamalar bunu tetiklemiş olabilir. Ortaya çıkan bu başvuru sayısı birçok arkadaşın moralini bozmuş olabilir. Ancak ÖSS zorlu ve zahmetli bir yarıştır. Bu yarışı kazanmak için de çalışmak gerekiyor. Eminiz ki; bu 1 milyon 643 bin adayda sıkı hazırlık yapan ancak 700 binler civarındadır.
Geriye kalanı ise, bir ümitle, katsayı beklentisi olan, şu anda okuduğu bölümden memnun olmayıp tekrar sınava girmek isteyen, ya da sırf o pazar gününe renk ve heyecan katmak için 40 YTL'sine kıyan arkadaşlardır.
Ayrıca ÖSS'ye kadar herhangi bir katsayı düzenlemesi olmazsa, sınava giren aday sayısı da 1 milyon 300 binlere kadar düşebilir. Yine de ÖSS'ye hazırlık yapan arkadaşların ortaya çıkan bu tablodan sonra işi biraz daha sıkı tutmaları gerekiyor.
---------
Siz Sorun Biz Söyleyelim
-------
SORU: N. Bilgin: Ben yurtdışında Almanya'da yaşıyorum. Bu yıl ÖSS için başvurdum. Yalnız ben AÖF İşletme 3. sınıf öğrencisiyim ve Ankara Üniversitesi'nde örgün kaydım var. Dondurdum. ÖSS'de hedefim AÖF ön lisans İlahiyat. Düz lise mezunuyum, 160 alabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekir? Selamlarımla.
CEVAP: 160 ham puan için birinci kısımdan Türkçe:15 net sosyal: 10 net... Yani toplam 25 net rahat rahat yeter.
SORU: Şeyma Kapacak: Selamun aleykûm hocam; 1-2 defa daha yazdım ama herhalde ulaşmadı mesajım. 3 yıl önce KATÜ'ye bağlı olup şimdi Giresun Üniversitesi'ne bağlı i.i.b.f. iktisattan terkim. Bu yıl nasip, inşallah yine sınava gireceğim. Sayısal çıkışlıyım; fakat EA'tan girip inşallah okul öncesi öğretmenliği kazanmayı istiyorum. Bana yapmam gereken netleri yazabilir misiniz (MAT-1'den inşallah ortalama 24 net yapabiliyorum, okuldan 68 puan geliyor). Ayrıca başvuru başörtülü kabul edilecek mi, bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim.
CEVAP: Bu mesajı canlı yayında cevapladık.. Fakat hoş şeyler söyleyemedik. Yani yapman gereken netler çok yüksek. Neden yüksek net yapman gerekiyor söyleyeyim. Birincisi; kız meslek liseleri ve öğretmen liseleri bu bölüme ek puan alıyor. İkincisi; bu bölüme rağbet çok, dolayısı ile yapman gereken netler Türkçe:28, Sosyal:28, Mat:25, Fen:20 Af konusuna gelince; uzun bir zamandır bu tartışılıyor; fakat şu anda somut bir şey yok.
SORU: Gözde Çelik: Bu sene OKS'ye gireceğim için çok heyecanlıyım. Denemelerde hep heyecanlanıyorum ve matematikte yapamam kaygım var. Bunu nasıl yenebilirim?
CEVAP: Kaygının nedeni konu eksiğinin olmasıdır... Ya eksik konuları çıkarıp bunlara çalışacaksın, ya da kaygı yaşamaya devam edeceksin. Önemli olan senin vereceğin karardır... Çünkü son pişmanlık fayda etmiyor... Bir matematikçi ile konuş ve eksiklerini çıkart, her gün bu eksik konulardan birine ağırlık ver ve anlamadığın yerleri ona sor. Matematik yükseldikçe kaygın azalacaktır. Bunun başka yolu yok maalesef.
SORU: Merve Etik: Ben YDS öğrencisiyim ve şu anki netlerim İngilizce:88.25, Mat.:63.25, diploma notum 92.33 gazi İngilizce öğretmenliği bölümünü istiyorum.. 2 ay içerisinde bu hedefimi gerçekleştirebilir miyim?.. Teşekkürler.
CEVAP: Gazi İngilizce öğretmenliği 362 puan, yani puanı yüksek bir bölüm ve iyi çalışmak gerekiyor. Sen netlerini tam olarak yazar mısın?.. Mat:63.25 demişsin.. Zaten 30 soru var. 63 nedir... Ayrıca Türkçe netlerin nedir; tam olarak yazarsan daha sağlıklı bir cevap verebilirim... Kolay gelsin.
SORU: İsmail Tolu: Hocam ben programınızı yeni izlemeye başladım.. Ben düz lise mezunuyum ve okul puanım 78. Geçen sene barajı geçemiyordum. Geçen yıl ÖSS'den 280 puan aldım. Bu sene sınavlarda 220 yapıyorum ve geçen seneye nazaran 40 puan artırdım. Fakat sene başında çok çalışıyordum, şimdi sıcaklar artınca çalışma sistemim bozuldu. Ayrıca çalışmak için dersin başına geçince ne yapacağımı bilemiyorum.. Yardımcı olabilirseniz sevinirim...
CEVAP: Bu puanla da kazanabilirsin; fakat iyi yerler olmaz. Canın çalışmak istemediği için sıcakları bahane ediyorsun, ama buna sen de inanmıyorsun. Çünkü Müslümanlar akıl sahibidir ve insan, çevre şartlarından daha büyüktür. Bu sene liseler mezun vermediği için şu anda 8 bin lisede okuyan 900 bin öğrenci yarışa dâhil değil. Bir dahaki yıl bunlar mezun olunca puanlar acayip artar. Bu yılki büyük fırsatı değerlendirmelisin. Sanıyorum konu eksiğin var ve yapamadığın konuya gelince zorlanıyor ve başka konuya atlıyorsun. Bence eksik konularını çıkar ve bir an önce çalışmaya başla. 2 ay yorul, yoksa 30 yıl pişmanlık çekersin. Unutma, kimse başarının yollarını elleri cebinde çıkmadı, başarının % 5'i akıl, % 95'i terdir.. Terle dostum terle...
SORU: Kezban Er: Benim sınava girecek iki çocuğum var. Biri 8'e, diğeri 6'ya gidiyor. Sınava 2 aydan kısa bir süre kaldı ama hiç ciddiye almıyorlar. Sizden bir program göndermenizi istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim...
CEVAP: Bence siz önümüzdeki pazartesi çocuklara belli etmeden programımızı arayın ve biz onları telefona isteyelim, onlara bir sürpriz olsun. Böylece bir hava değişikliği olur. Onlara ekrandan söz verdiririz çalışmak için. Yoksa program göndersek de bu programın her hafta konulara göre yenilenmesi gerekir. Bu da zor olur... Saygılarımızla..
--------
ÖNEMLİNOT:
Pazartesi Vakit'te verilen Online ÖSS Deneme Sınavlarının Çözümleri, saat 13.00'dan itibaren internete verilecektir. Sınavı çözmeden cevapları görmek pek doğru olmaz sanırım. Ayrıca çıkan netlerinizi, çözümlerin olduğu web sayfasındaki 'Puan Robotu'nda da hesaplayabilirsiniz. Her türlü sorularınız için "sinav@hilaltv.net"
vakit