Washington merkezli düşünce kuruluşu CSBA'nın raporlarına göre, IŞİD'e karşı yürütülen askeri operasyonun şu ana kadarki maliyeti 780 ve 930 milyon dolar arasında değişiyor. Tahminler operasyonun toplam bütçesini önceden tasarlamak için hazırlanan rapordan yola çıkılarak oluşturulmuş verileri kapsıyor.
KOALİSYONDA GÖREV DAĞILIMI
ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyonda öne çıkan ülkeler ile verdikleri destek şöyle:
- ABD: IŞİD hedeflerine onlarca hava saldırısı gerçekleştirdi. Ayrıca askeri danışman, teçhizat ve insani yardım gönderdi.
- Körfez ülkeleri: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn Suriye'deki hava saldırılarına katıldı. BAE ve Katar, IŞİD'e karşı hava saldırılarına üs sağladı. ABD donanmasının gemileri Bahreyn'nin Beşinci Filosu'na tahsis edilirken, Suudi Arabistan, Suriyeli diğer güçlerin askeri eğitiminde ev sahipliği yaptı.
- Ürdün: IŞİD pozisyonlarına hava saldırıları gerçekleştirdi.
- Mısır: Henüz hiçbir saldırıya katıldığı açıklanmazken, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi 'kendini destek vermeye adadığını' ve 'ülkenin güvenliği için gereken ne varsa yapacağını' belirtti.
- İsrail: ABD ile arasında süren istihbarat alışverişi kapsamında koalisyona veri desteğinde bulunuyor.
- İngiltere: Tornado savaş uçakları, uçaklara yakıt taşıyan hava aracı ve işaret istihbaratıyla Irak'ta koalisyona yardım ediyor.
- Fransa: Irak'ta iki hava saldırısı gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin üssünü saldırı için kullanıyor.
- Avustralya: Sekiz F/A-18 Hornet savaş jeti, bir askeri hava birliği ve iki destek hava aracıyla koalisyona katıldı. Hava birliğinde 600 asker bulunuyor.
- Belçika: Çok yönlü altı F-16 jeti, 8'i pilot olmak üzere 120 kişilik destek ekibini Ürdün'deki üsse yerleştirmek üzere gönderdi.
- Danimarka: 7 F-16 jeti, 4 operasyon uçağı, 3 jet ve beraberinde 12 ay hizmet edebilecek pilotlar ve destek ekibiyle katkı sağladı.
- Kanada: Yaklaşık 70 özel operasyon askerini Kürt peşmergeleri eğitmesi amacıyla yolladı. Ayrıca, 8 CF-18 savaş uçağını ve bir tanker uçağı yanında 2 askeri kargo uçağıyla peşmergelere silah yardımı yaptı.
- Almanya: Hiçbir hava saldırısına katılmayan Almanya, Erbil'deki Kürt birliklere silah yardımı yaptı ve bir grup peşmerge de Almanya'da eğitim aldı.
- Yunanistan: İnsani yardıma katkı yaptı ve peşmergelere askeri teçhizat yolladı.
- Macaristan: Yaklaşık 6 milyon ünite olacak 15 tip teçhizat yollayacağını bildirdi.
- Romanya: Lojistik, askeri ve insani destek vereceklerini duyurdu.
Kaynak: Yeni Şafak