Doğan Grubu'na kesilen 3.7 milyar TL'lik vergi cezasının ardından Koç Grubu kendilerine yönelik vergi incelemesinden rahatsız olduğu iddia edildi.
Doğan Grubu'nda Maliye tarafından tespit edilen ve ödenmesi istenen 3.7 milyar TL'lik vergi kaçağı ve cezası, TÜSİAD'ın içinde de sert tartışmalara neden olmaya başladı.
TÜSİAD'ın geçen hafta yapılan toplantısında TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın gündeme getirmesiyle başlayan tartışmada Koç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve uzun bir aradan sonra toplantılara katılmaya başlayan kardeşi Ali Koç, Arzuhan Doğan Yalçındağ'a destek vererek "Verginin siyasallaştığını" öne sürdüler.
Buna karşın TÜSİAD içinde başını eski üst düzey bürokratlardan, DPT'de üst düzey görevler üstlenmiş Yıldırım Aktürk'ün çektiği grup ise derneğin vergi gibi hassas bir konuda taraf ve müdahil olmasını istemiyor. Yönetim Kurulu toplantısında, Mustafa-Ali Koç kardeşlerin Doğan Grubu'na destek olmak amacıyla tavır alınmasını ve vergi cezasına hep birlikte itiraz edilmesini istemeleri ve Ali Koç'un masaya yumruk vurup "Artık TÜSİAD'ın masaya yumruk vurması lazım" diyerek TÜSİAD'ın geçmişte hükümetler üzerinde daha etkin olduğunu ve bu etkinliğin yine sağlanması gerektiğini söylemesi üzerine Yıldırım Aktürk'ten itiraz geldiği medyaya sızdı.
Aktürk'ün "TÜSİAD'ın ilanla hükümet devirdiği günlerin" geride kaldığını ima etmesi ve Doğan'a kesilen vergi cezasının haklı olup olmadığını bilmediklerini söylemesinin ardından yönetim kurulunda gerginlik çıktığı ve Arzuhan Doğan Yalçındağ'ın toplantıyı terk ettiği ortaya çıktı. Yıldırım Aktürk'ün Doğan Grubu'nu suçlayan sözlerini örnekler vererek sürdürmesi, Doğan'ın geçmişte diğer gruplar üzerinde medya gücünü kullanarak haksız rekabet yaptığını ve özelleştirme ihalelerinde medya gücüyle hükümetleri etkilediği günleri hatırlatması TÜSİAD yönetim kurulundaki gerilimi tırmandırdı.
Toplantıda sessiz kalan üyelerin de sessizliklerini koruyarak bir anlamda Aktürk'ü desteklediklerini ima etmeleri, patronlar ulübündeki derin çatlağı da ortaya çıkardı. Bir yanda geçmişten bu yana yakınlıkları bilinen Koç-Doğan işbirliğinin TÜSİAD'da yeniden ağırlık kazanmasını isteyenler, diğer yanda ise işadamları derneğini politikanın dışında tutmak isteyenler TÜSİAD yönetimini ikiye böldü.
KOÇ DA İNCELENİYOR
Bu arada TÜSİAD'ın bazı üyeleri, Koç Grubu'nun kendi şirketlerinde yürütülen vergi incelemelerinden rahatsız olduğunu ve "Verginin siyasallaştığı" söylemi ile Doğan Grubu'nu koruyor gibi görünürken, aslında kendilerine yönelik incelemeleri de gerektiği zaman gündeme getirmek istediklerini öne sürüyorlar.
TÜSİAD'ın hükümete karşı tavır almasını isteyen Koç-Doğan cephesinin yönetimde yeterli desteği sağlayamaması üzerine, Koç-Doğan cephesi, TÜSİAD'ın en etkin organı olan "Başkanlar Konseyini" toplamak ve hükümete karşı geçmiş dönemlerde olduğu gibi tavır alınmasını sağlamak üzere harekete geçtiler.
Buna karşın muhalif grup ise şimdiye kadar ülkenin çok önemli konularında sessiz kalan TÜSİAD'ın sadece vergiyle ilgili bir konu için hükümete karşı harekete geçmesini doğru bulmadıklarını açıkça söylüyorlar.
Koç ve Doğan'ın vergi meselesindeki işbirliğinin, TÜSİAD içinde giderek derinleşen bir çatlağa yol açacağı işadamları arasında konuşuluyor. Aralarında Alphan Manas'ın da bulunduğu bazı üyelerin TÜSİAD'dan istifa edebileceklerini söylemesi işadamları arasındaki rahatsızlığı açıkça gösteriyor.
Kaynak: Habertürk