Kongo'da BM Skandalı

İngiliz haber ajansı BBC, Birleşmiş Milletler’in Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki barış gücü askerlerine yönelik suçlamaları örtbas ettiğini ortaya çıkardı.

İngiliz haber ajansı BBC, Birleşmiş Milletler'in Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki barış gücü askerlerine yönelik suçlamaları örtbas ettiğini ortaya çıkardı. Ajansın haberinde 18 ay süren araştırmada, Pakistan ve Hindistan'dan barış gücü askerlerinin milislere silah verdiği, onlarla altın ve fil dişi ticareti yaptığının öğrenildiği kaydedildi. Birleşmiş Milletler kaynaklarıysa siyasi nedenlerle soruşturmayı derinleştiremediklerini söylüyor. Örgütün en büyük barış gücü operasyonunu gerçekleştirdiği Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde yaklaşık 17 bin askeri bulunuyor.

BBC Afrika Editörü Martin Plaut haberinde, bölgede görev yapan Birleşmiş Milletler askerlerinin bazılarının Kongo'nun en kötü şöhretli isyancılarıyla altın ticaretine başladığını duyurdu. Pakistan askerlerinin de bu kârlı ve yasadışı ticaretin parçası oldukları ve isyancılara silah ve mühimmat sağladıkları belirlendi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'da cezaevindeki isyancıların liderlerinden biri de iddiayı doğruladı. Kung Fu olarak bilinen isyancı lider, "Evet bize silah verdiler. Bunu ülkenin güvenliği için yaptıklarını, güvenliğin sağlanmasında kendilerine yardım etmemiz gerektiğini söylediler" dedi.
BBC ayrıca, Pakistan askerlerinin yanlış bir iş yapmadığını belirtse de, Birleşmiş Milletler kendi soruşturmalarında aksi yönde kanıt bulduğunu, geçtiğimiz haftalarda, Kongo'daki Hindistan askerlerinin de benzer şekilde isyancılarla ticarete giriştiğini gösteren raporların ellerinde olduğunu kaydetti. Bu isyancılardan bazıları, Ruanda'da soykırıma karışmıştı. Birleşmiş Milletler helikopterinin bir ulusal parka cephane taşınmasında kullanıldığı, helikopterin bir kargo dolusu fil dişiyle geri döndüğü de suçlamalardan biri.

Siyasi baskı
Birleşmiş Milletler'de Hindistan ve Pakistan'ın desteğini kaybetme korkusuyla kanıtları soruşturma raporundan çıkarıldığı ya da suçlamaların derinlemesine araştırılmadığı belirtildi. Birleşmiş Milletler'in tüm askerlerinin yaklaşık yüzde 25'ini bu iki ülke oluşturuyor bu nedenle Hindistan ve Pakistan askerlerine yönelik suçlamaların son raporlarda yer almadığı ifade ediliyor. BM'nin soruşturma biriminin başında olan Inge-Britt Ahlenius, "raporu okumasının üzerinden aylar geçtiği, bahsedilen detayları hatırlamadığı"nı söyledi. BBC, Ahlenius'un biriminin çalışmalarıyla ilgili birimin derin bir kriz içinde olduğunu gösteren bazı gizli raporların da ellerinde olduğunu söylüyor.

Evrensel

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor