PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 5 yıldır üzerinde çalışarak 3 çeşit kanoladan yüksek verim aldıklarını, kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretiminin yapılması halinde bugün Konya'da tüketilen 10 milyon ton motorinin 4 katını üretebileceklerini söyledi.
Aynı zamanda Konya Şeker'in de Yönetim Kurulu Başkanı olan Konuk yaptığı açıklamada, kanolanın, Konya Ovası'nın kaderini değiştirebilecek bir ürün olduğunu ortaya çıkardıklarını, ilk kez sıvı şeker üretimi gibi Türkiye'de pek çok ilki gerçekleştiren Konya Şeker AŞ'nin, 5 yıldan beri yine ülke için bir çığır açacağına inandıkları kanola projesi üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak ve üreticileri alternatif tarım ürünlerine yönlendirmek amacı da taşıyan AR-GE çalışmaları kapsamında kanolada başarıya ulaştıklarını ifade eden Konuk, bu başarılı çalışmanın ülke tarımının gelişmesine ciddi anlamda katkı sağlayabileceğini vurguladı.
Kanolayı, arpa, buğday ve şeker pancarı gibi ürünlerin dışına çıkmayan Konya Ovası'nın kaderini değiştirecek bir ürün olarak gördüklerini dile getiren Konuk, şunları kaydetti:
''Bu ürün, mozat yerine kullanılan biyoyakıt dışında ülkemizin yemeklik yağ ihtiyacını da karşılayabilir. Dünyanın değişik ülkelerinden kanola çeşitleri getirdik. 5 yıldır üzerinde çalışarak 128 değişik türdeki kanolanın 3 çeşidinden yüksek verim aldık, sözleşmeli çiftçilere ürettirmeye başladık. Bu 3 çeşit, Konya'nın iklimine uygun, soğuğa dayanıklı, kurakta bile yetişebiliyor, verimli ve yağ oranı yüksek. Gelinen bu nokta hepimizi mutlu etmiştir. Geçen yıl Tömek köyünde gerçekleştirdiğimiz kanola ekimi ve hasadını bu yıl daha da geniş bir alanda yaptık. Kısa süre içinde çok daha geniş alanlarda sözleşmeli çiftçilere kanola üretimine başlayacağız.''
Konuk, kanolayı, tarıma elverişli olup da halen üzerinde tarım yapılmayan yerlerde ürettirmeyi amaçladıklarını belirterek, ''Kullanılmayan tarım arazilerinin tamamında kanola üretiminin yapılması halinde bugün Konya'da tükettiğimiz 10 milyon ton motorinin 4 katını üretebiliriz. Yani yılda 40 milyon ton mazotu, tarımsal yoldan elde edebiliriz. Bunu, Türkiye'nin dışarıya petrol bağımlığını azaltmada önemli bir dönem noktası olarak görüyoruz'' diye konuştu.
Bu yıl yağışların da iyi gitmesiyle Cihanbeyli bölgesindeki kanola ekili tarlaya hiç su verilmediğini vurgulayan Konuk, bu durumda bile istenilen verime ulaşıldığını vurguladı.