Konya'da Şivlilik ve Fener Alayı

Çocuklar üç ayların girişini bir dizi etkinlikle kutlamaya devam ediyor...

Konya’da üç ayların girişini müjdeleyen bu mübarek gün, yapılan duaların yanında, kendine has kültürüyle, Şivlilik ve Fener Alayı ile kutlanmaya devam ediyor.

İslam aleminin önemli gecelerinden olan Regaib , tüm İslam alemi tarafından 7 Nisan 2016 günü dualarla idrak edilecek. Üç ayların girişini müjdeleyen mübarek Regaib gecesinde dualar edilecek. Bunun yanında Konya’nın önemli kültürü haline gelen etkinlikler de gerçekleştirilecek. Fener Alayı ve Şivlilik geleneği ile, özellikle çocuklar üç ayların girişini kutlayacak.

ŞİVLİLİK VE FENER ALAYI

Recep, Şaban, Ramazan İslam alemi için önemli üç aydır.  Bazı kaynaklarda Peygamber Efendimiz’in (S.A.V.) bu üç mübarek ayla ilgili olarak, “Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” dediği rivayet edilir. Bu mübarek üç ayların başlangıcı, Konya’da önemli bir kültür haline gelen kutlamalarla idrak edilir. Bunlar ‘Fener Alayı’ ve ‘Şivlilik’ geleneğidir. Regaib gecesi öncesindeki gece, Fener Alayı olarak kutlanır. Yani bugün akşam ezanının okunmasıyla, kağıttan yapılmış fenerlerle çocuklar, anne – babalarıyla birlikte dışarı çıkar, sohbetler edilir, oyunlar oynanır. ‘Fener alayı’  gecesi sokakları dolaşan çocuklar, gençler, anneler, babalar; mahalle abilerinin mahallenin bir köşesinde yaktıkları ateşin etrafında toplanır. İsteyenler ateşin üzerinden atlayarak eğlenir. Eğlenceler ve oyunlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürer. Ertesi gün ise Şivlilik Günü olarak kutlanır. ‘Şivlilik’ kelimesinin kökeni tam olarak bilinmese de en güçlü tahmin, yöresel dilde “şivlilik”in, “kandil” anlamına geldiği yönündedir. Şivlilik Günü çocukların eğlencesidir. Regaib gecesinin sabahında, ellerine poşetlerini alan çocuklar, mahalle mahalle, ev ev dolaşarak kapıyı açanlara “kandiliniz mübarek olsun” sözleriyle birlikte “şivlilik” diye seslenirler. Konya halkı da bu güne önceden hazırlanır ve çocuklara verilmek üzere alışveriş yapılır. Herkes maddi imkanlar dahilinde alınan hediyelerden (Bisküvi, çikolata, gofret, şeker vs.) kapıya gelen yani şivlilik toplayan çocuklara ikram eder. Çocukların bu tatlı telaşları akşama kadar sürer.

BİŞİ DAĞITIMI DA GERÇEKLEŞİR

 

Bunun yanında imkanı olanlar Regaib gecesinin gündüzünde yöresel yiyeceklerden olan ve hamurdan yapılan ‘Bişi’ yaparlar. Yapılan Bişiler şivlilik için gelen çocuklara, komşulara, akrabalara dağıtılır.

İslam Haberleri

Aliya İzzet Begoviç'in Vefat Yıldönümü
Hizbullah'ın Üst Düzey Komutanı Şehid İbrahim Muhammed Akil kimdir?
İmam Hüseyin’in Kızı Hz. Rugayye’nin baba özlemi ve şehadeti
Kerbela Kıyamının Sebep Ve Faktörleri
Kerbelâ'dan Sonra Ne Oldu?