7 yıl sonra ülkesini ziyaret eden Güney Koreli meslektaşı Roh Mu-hyun ile görüşen Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il (sağda), tarihî zirveden memnun ayrıldı.
Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il, ülkeye ziyarette bulunan Güney Koreli meslektaşı Roh Mu-hyun’dan ziyaretini bir gün uzatmasını istedi. Güney Kore Devlet Başkanlığından bir yetkili, “Kuzey Kore lideri Jong-il, Güney Koreli meslektaşı Roh’dan, Pyongyang’da bir gün daha kalmasını istedi. Ziyaret süresi bugün sona erecek olan Roh’a yapılan bu teklif, Kim’in iki lider arasındaki görüşmelere devam etmek istediği şeklinde yorumlandı” dedi.
‘Yıkılması zor duvar’
Güney Kore’nin YTN televizyonu, Roh’un, planlanan tarihte ülkesine döneceğini duyurdu. Güney Kore Devlet Başkanlığı sözcüsü de Roh’un, Kuzey Kore lideriyle bugün ortak bir bildiriye imza atacağını ve ardından Güney Kore’ye geri döneceğini söyledi. Roh’un, teklifi hangi gerekçeyle geri çevirdiğine dair bilgi verilmedi. Roh önceki açıklamasında, Kim ile görüşmesiyle ilgili olarak “yıkılması zor bir duvar” bulunduğunu söylemişti. Roh, “Güney Kore’ye tam olarak güvenmiyorlar” demiş ve bir sonuca ulaşmak için bu duvarın yıkılması gerektiğini belirtmişti. Önceki gün yapılan karşılama töreninde yaklaşık 10 dakika birlikte zaman geçiren iki lider, Güney Kore lideri için verilen “mesafeli” bir resepsiyonun ardından dün resmi görüşmede bir araya geldi. Güney Kore Devlet Başkanı Roh Mu-hyun, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-il ile yaptığı görüşmenin “samimi” geçtiğini söyledi. Roh, Kuzey’in, nükleer programıyla ilgili olarak çok uluslu görüşmelerde benimsenen, Güney’in de kabul ettiği tedbirlerin uygulanma hızından pek memnun olmayabileceğini de ifade etti, ancak ayrıntı vermedi.
K.Kore, nükleer tesisi kapatıyor
Kuzey Kore’nin nükleer faaliyetlerini sona erdirmeye yönelik 6’lı görüşmelerde anlaşmaya varıldığı açıklandı. Çin’in resmi haber ajansı Şinhua, Kuzey Kore yönetiminin, Yongbyon reaktörüyle diğer nükleer tesisleri 2007 yılı sonuna kadar kapatmayı kabul ettiğini duyurdu. Kuzey Kore, Güney Kore, ABD, Rusya, Çin ve Japonya’nın katıldığı 6’lı görüşmeler, pazar günü sona ermiş, toplantılara katılan delegasyonlar, ortak bildirinin hükümetleri tarafından incelenmesi amacıyla ülkelerine dönmüşlerdi. Şinhua, görüşmelere katılan 6 ülkenin de, ortak bildiriyi uygun bularak imzaladığını belirtti.
(TÜRKİYE)