Kosova'da bağımsızlığın ilanının üzerinden bir ay geçmesinin ardından Kosovalılar, işsizlikten ve ekonomik sıkıntıdan yakınıyor. Büyük Öğrenci Projesi çerçevesinde Türkiye'de 15 yıldır eğitim gören Kosovalı gençler, Türkiyeli işadamların Kosova'ya yatırım yapmalarını istiyorlar. En büyük sorunun başta işsizlik ve ekonomik sıkıntının sorun olduğunu dile getiren Kosovalılar, bu çerçevede zor günler geçirdiklerini ifade ediyorlar. Kosova'nın bağımsızlığının ilanı ardından geçen bir aylık süre çerçevesinde Kosovalıların geleceğe yönelik en büyük sorunun işsizlik olduğu belirtildi.
Teiba Hamza isimli Boşnak Kosova vatandaşı, "Bağımsızlığımızın 17 Şubatta ilan edilmesi ardından bir ay zaman geçti. Bu bir aylık zaman içerisinde gözle görünür her hangi bir değişim olmadı ancak hepimizin en azından morali yerinde ve huzur içerisindeyiz." diye konuşuyor.
Yıllarca mücadele verdiklerini ve amaçlarını en sonunda elde ettiklerini belirten Hamza, "Ancak bilindiği gibi Kosova'nın ekonomisi çok düşük. En büyük isteğimiz Kosova'da ekonominin düzelmesi, işsizliğin azalması, maaşların artması, emeklilere maaşlarının verilmesi. Ayrıca dünyanın değişik ülkelerinde yatırımcıların Kosova'ya yatırım yapmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Sezen Haskuka isimli bir diğer Kosovalı genç ise "Bağımsızlığın ilanı ardından pek fazla bir değişiklik olmadı. Fakat şimdiden sonraki beklentilerimiz ekonominin düzelmesini istiyoruz." diye düşünüyor. Türkiye'nin Kosova'ya daha fazla yatırım yapmasını istediğini belirten Haskuka, "Kosova'da işsizlik çok bunun için işyerlerinin daha fazla açılmasını istiyoruz. Ve huzurlu bir ortam benim beklentim" diye belirtiyor.
DEĞİŞİKLİK OLACAĞINA İNANIYORUZ
Priştine Üniversitesi'nden yeni mezun olmuş biri olan Yüksel Pomak ise "Bağımsızlığın ilanı ardından henüz gözle görünür bir değişiklik yok. Fakat inanıyoruz ki bundan sonra büyük değişiklikler olacaktır." şeklinde görüş belirtti. Pomak, "İlk başta yasalar kabul edilmeye başlandı. Ondan sonra Kosova devletinin diğer yabancı ülkeler bağımsız olarak kabul etmeye başladı. Bilindiği gibi Kosova'da halkın çoğu işsizlikle boğuşuyor. Burada işsizliğin kalkması için yurtdışından yatırımcıların yatırım yapmasını bekliyoruz. Bunlar yapıldıktan sonra Kosova'yı daha güzel günlerin bekleyeceğinden eminim." ifadelerini kullandı.
Kosova'da yaşayan Arnavut asıllı bir vatandaş olan Başkim Susuri ise "Bugüne kadar Kosova'yı 25 ülke bağımsız olarak tanıdı. Doğal olarak halk bu noktadan sonra özellikle ekonomik alanda adımların atılmasını bekliyor."dedi. Kosova'nın en büyük sorunlarının başında işsizlik geldiğini kaydeden Susuri, "Kosova hükümetinin en büyük öncelik vermesi gereken konuların başında da işsizlik geliyor. Bunun yanı sıra eğitimcilerin ve sağlık personelinin maaşlarına zam yapılması lazım. Zira maaşlar 140 Euro."diye konuştu.
KOSOVA'YA YARDIM
Bu konularda çok büyük değişikliklerin yapılmasını beklediğini dile getiren Susuri, "Çünkü Kosova artık tek başına bağımsız bir ülkedir. Ama tekrar ifade etmek istiyorum Kosova'nın kalkınması için yabancı yatırımcıların Kosova'ya yatırım yapmalarını bekliyoruz. Haziran ayında da Kosova'ya bağışçılar toplantısından yardım yapılması bekleniyor umarım faydasını görürüz." diye ekledi.
Türkiye'de üniversite eğitimi görmüş bir Kosovalı olan Esin Muzbeg Kosova bağımsızlığını ilan ettiğinden bu yana çok büyük değişiklikler olmadığını düşünüyor. "Kosova'da bizim beklentilerimiz Kosova kurumlarının oluşması ve en kısa zamanda normal bir devlet olarak çalışması" diyen Muzbeg, şöyle devam etti: "BM çerçevesinde bir çözüm bulunamadığı için bu tek yanlı tarafsızlık Sırbistan'la sorunları gündeme getirdi. Ve bildiğimiz gibi uluslararası toplumda bir kısım ülkeler Kosova'yı tanımıyor bir kısmı da tanıdı. Fakat bu tanımayanlarla ilgili bazı sorunlar yaşanıyor. Bu da Kosova'nın normal bir devlet olarak tam teşekküllü fonksiyon etmesini geciktiriyor. Bu bir ay içerisinde de bunun ufak tefek sancılarını yaşadık. Mitroviça'nın kuzeyinde işte bazı olaylar oldu. Protestolar yapıldı, sınır geçişlerinde problemler oldu. Beklentimiz biran önce Kosova'nın daha geniş bir uluslar arası toplum tarafından tanınması, uluslararası kurumlara üye olması ve en kısa zamanda diğer devletlerle birlikte BM'ye üye olması, finans kurumlarına üye olması, Dünya Bankası ve IMF gibi.."
10 - 15 YIL SONRA FARK EDEBİLİRİZ
Türkiye'de üniversite eğitim görmüş başka bir üniversiteli olan Orhan Lopar da bundan sonraki beklentilerinin "umut verici" olduğunu söyledi. "Bağımsızlık var ama içi boş bir bağımsızlık. İşte bunun içini yavaş yavaş doldurmamız lazım." diye konuşan Lopar, bağımsızlıkla birlikte geleceğe yönelik daha umutlu bakabileceklerini vurguladı. Ancak bahsettiği geleceğin "on ya da on beş yıl sonrası" olduğunu ifade eden Lopar, "Çünkü on yıl içinde Kosova'da bayağı bir şeylerin oturması lazım. Çünkü halen tamamen dağınık bir durumdayız. Bugün Kosova uluslararası camiaya baktığında yolsuzlukla 4. sırada yer alıyor. Bunları ortadan kaldırmazsak bağımsız olsak da olmasak da umutlu bir şey olmayacak. Bunları yavaş yavaş oturtmamız lazım. Tabi ileride AB'ne de girmemiz şart. Yani AB'ye girdikten sonra da çok daha farklı bir şeylerin olacağını umut ediyorum." diye konuştu.
SADECE KAFAMIZ RAHATLADI
Türkiye'de üniversite eğitimi görmüş ve şimdi Kosova Yazılı Medya Konseyi üyesi olan Sencar Karamuço da "Kosova bağımsızlığını kazandı kazanmasına da ama bu kısa süreçte bir şeylerin hemencecik değişmesini beklemek hayalde öteye gitmeyecektir." diye konuşuyor. Hala bağımsızlığı tanıma süreci devam etmekle beraber, hükümetin Ahtisaari çözüm paketi çerçevesinde yapması gereken yasal düzenlemeler ile mesaisini harcamakta olduğunu kaydeden Karamuço, "Yani Kosova'nın bağımsızlığını ilan ettiği bu bir aylık süreç içerisinde ciddi olarak görünürde bir değişiklik olmadığını söyleyebilirim. Ama bağımsızlık ilanından sonra somut olarak bende de değişti diye soracak olursanız, kafamı sürekli meşgul eden ben kimim? Nereliyim? Sorunsalının artık son bulduğunu söyleyebilirim. Ama Kosova ile ilgili beklenen büyük ölçekli değişikliklerin ancak bağımsızlıktan sonra öngörülen 120 günlük ek süreçten sonra daha sağlıklı bir şekilde gözlenebileceği düşüncesi içindeyim." diye kaydetti.
Zaman