Sakatat olarak adlandırılan ciğer, yürek, kelle, paça, işkembe, mumbar, beyin, kokoreç ve koç yumurtası fiyatları da yüzde 60 ile 80 oranında arttı.
Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve pastırma sucuk üreticisi Şaban Ünlü yaptığı açıklamada, koyun üretiminin azalması sonucu fiyatların yükseldiğini, küçük kuzu kesiminin de fiyat artışını tetikleyeceğini ifade etti.
Şaban Ünlü, önceki yıl koyun fiyatlarının düşük olması nedeniyle dişi koyunların beslenmesi yerine kesilmesinin tercih edildiğini, bunun sonucu olarak koyun sayısının giderek azaldığını belirterek şunları söyledi:
"Önceki yıl üretici koyun eti ucuz olunca elindeki koyunu beslemek yerine kestirmeyi tercih etti. Çünkü koyunu beslemenin ileriye dönük zararının büyük olacağı endişesi vardı. Bunun sonucu olarak geçen yıl kuzu üretimi de azaldı. Sonuçta koyun sayısı önceki yıllara göre hayli düştü. 4 ay önce kasap ve marketlerde kilosu 13 ile 15 liradan satılan kemiksiz koyun eti, şimdi 25 liraya kadar yükseldi. Borsada da 4 ay önce canlı olarak kilosu 4.5 liradan işlem gören koyun, şimdi 8 liradan işlem görüyor. Böyle giderse canlı koyunun kilosu 10 liraya ulaşır."
"SÜT KUZUSU KESİMLERİ ENGELLENMELİ"
Şaban Ünlü, kuzuların doğumuyla birlikte koyun sayısının artmasının, dolayısıyla fiyatların düşmesinin beklendiğini, ancak 1 veya 2 aylık süt kuzularının bile talebin fazla olması nedeniyle kesilmeye başlandığını belirterek, "Hükümetin bu konuda acil önlem almasını istiyoruz. Kuzuların en az 6 aylık olması beklenmeli. Süt kuzusu kesimi önlenmeli. Bu yapılmazsa koyun eti fiyatları gerilemez. Hükümetin 2 aylık kuzu kesimini önlemesini istiyoruz" diye konuştu.
Ünlü, sığır eti fiyatlarında bu yıl içerisinde önemli bir değişiklik beklemediklerini ve fiyatların 4 aydan beri aynı kaldığını söyledi.