Krizin vatandaşa maliyeti

Mahkeme'nin anayasa değişikliğini iptali sonrası başlayan siyasi belirsizlik, vatandaşa tam 4 milyar dolara maloldu.

Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'in 411 milletvekilinin onayı ile gerçekleştirdiği anayasa değişikliğini iptal etmesinin ardından artan siyasi belirsizlik, ekonomiyi de olumsuz etkiliyor. Bono bileşik faizi bir buçuk yıl aradan sonra yüzde 20 seviyesinin üzerine çıktı.

Yılbaşında yüzde 16,2 iken haziranda yüzde 20,74'e kadar yükselen faizlerin Hazine'ye maliyeti de ağırlaştı. Yıl sonuna kadar yedi aylık dönemde 85 milyar YTL'nin üzerinde borçlanma gerçekleştirecek olan Hazine'den fazladan 3,8 milyar YTL'nin üzerinde pa-ra çıkacak. Faizlerin bir iki puan yükselmesi halinde fatura katlanacak.

Temmuz ve ağustos aylarında 43,3 milyar yeni lira borçlanma gerçekleştirecek olan Hazine, bu yükünü hafifletmek için bu aylarda yapacağı bazı ödemeleri gelecek yıla kaydırdı. Yaklaşık 10 milyar YTL'lik bir rakamın gelecek yıla ötelendiği belirtiliyor. Öte yandan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve özelleştirme gelirlerinden gelen para Hazine'nin elini rahatlatacak olsa da Merkez Bankası'nda tutulan kamunun yeni lira mevduat miktarı da azaldı. Geçen yıl nisan ayında 24 milyar Yeni Türk Lirası olan mevduat miktarı, 4 Haziran itibarıyla 3,7 milyar yeni liraya kadar geriledi. AK Parti'ye açılan kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'nin son kararı Merkez Bankası tarafından da ekonomik kayıtlara alındı. Banka veri setine mahkemenin başörtüsü kararını da ekledi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamalarda, iktidar partisine yönelik açılan kapatma davasını izlediklerini belirtmişti. Yılmaz, "Bunlar hayatın gerçeği, evet bir belirsizlik durumu. Yaşananlar ekonomik faaliyetleri bir şekilde etkiliyor. Bizim görevimiz, bunların elimizdeki verileri nasıl etkilediğini görerek, yine görev alanımız içinde, elimizdeki imkanlarla buna tepki vermek." açıklamasında bulunmuştu.

FAİZLER 1,5 YIL SONRA YÜZDE 20'NİN ÜSTÜNDE

Ay Oran (%) Ocak 2007 20,4 Şubat 18,9 Mart 19,8 Nisan 19,1 Mayıs 18,8 Haziran 18,5 Temmuz 17,6 Ağustos 18,6 Eylül 18,3 Ekim 16,4 Kasım 16,2 Aralık 16,5 Ocak 2008 16,2 Şubat 16,7 Mart 17,5 Nisan 18,3 Haziran 20,7

Zaman

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor