Ekim ayında küresel krizin intihar vakalarını ve ruhsal sorunları artırabileceği uyarısında bulunan Dünya Sağlık Örgütü haklı çıktı. Son 20, 30 ya da 100 yılın en kötüsü olup olmadığı tartışılan finansal krizin korkunç yüzü ve etkileri, dünyanın dört bir tarafında artan sosyal olaylarla daha net kendini gösteriyor. Ekonomik çalkantıdan etkilenen, evlerini, işlerini ve birikimlerini kaybeden orta sınıftan insanlar sokaklara dökülmeye başladı.
SALDIRILAR %44 ARTTI
Krizin merkez üssü ABD'nin Florida eyaletinde emlak fiyatlarındaki düşüşün ardından yaşanan darboğazla birlikte ev sahipleri, olası sosyal patlamaya karşı silah ruhsatlarına hücum etti. Son 45 günde silah ruhsatı başvurularında yüzde 42 artış yaşandı. Rusya'nın başkenti Moskova'da ise cinayet oranları yüzde 16, ölümcül saldırılar yüzde 44 arttı. Otomobil satışlarının düşmesi imalat sanayisindeki yan sektörleri de vurdu. Otomotiv için üretilen katalitik konvertörün içindeki platini Güney Afrika madenlerinden çıkaran 10 bin işçi talep daralması nedeniyle işini kaybetti. Pırlantaya ilginin azalması da Hindistan'da 400 bin pırlanta işçisinin işini kaybetmesine neden oldu. 40 Hintli intihar etti.
FIRSAT DA YARATTI
Kriz elbette bazıları için fırsatlar da yaratıyor. Örneğin Avustralya'nın Sydney şehrinde rezervasyon için 3 ay beklenen en seçkin ve pahalı restoranlardan Tetsuya's'da artık bir gün öncesinden arayarak yer bulmak mümkün. Kiralık dükkân bulmanın neredeyse imkânsız olduğu New York'un ünlü Madison Bulvarı'nda da boş dükkân oranı yüzde 50 arttı