Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Carlos Mateu, Komünist Parti'nin yayın organı "Granma Mr Mateu"ya verdiği demeçte, 1959 yılındaki Küba Devrimi'nden itibaren yürürlükte bulunan sistemin daha fazla sürdürülmesinin "uygun" olmadığını söyledi.
"Bu çözmemiz gereken bir konu" diyen Mateu, bu maaş sisteminin, performans göz önüne alınmaksızın herkes aynı ücreti aldığı için işçilerin çalışma azmini azalttığını ifade etti.
Haberde, "Bu adil değil, çünkü bir işçiye hak ettiğinden daha az vermek ya da hak etmediğini vermek zararlı" denildi. Maaşların farklı olmasının üretimi ve hizmeti iyileştireceğine işaret eden Mateu, işçilerin hedefleri karşılaması için minimum yüzde 5 prim alacağını, yöneticilerin de idaresindeki işçilerin üretiminin artması durumunda yüzde 30 prim kazanabileceğini belirtti. Mateu, yeni ücret sisteminin "sosyalist bölüşüme" uygun olduğunu da ifade etti.
Doktorlardan işçilere kadar herkesin ortalama maaşının 20 dolar olduğu Küba'da, bu yeni satın alma gücünün etkisinin sınırlı olacağı vurgulandı.
Küba'da yönetim ekonominin yüzde 90'dan fazlasını kontrol altında tutuyor ve birçok Kübalı parasız sağlık, eğitim ve konut hakkından yararlanıyor, ayrıca gıdada sübvansiyon uygulanıyor.
Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Şubat ayında kardeşi ve Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro'nun yerine geçtikten sonra bir dizi reforma imza attı.
Raul Castro, 81 yaşındaki efsanevi Küba lideri Fidel Castro'dan görevi devraldıktan sonra Kübalılara cep telefonu sahibi olma, araba kiralama, lüks otellerde kalma, bilgisayar, DVD ve diğer cihazları alma konusunda uygulanan yasakları kaldırdı.