Batı Trakya Türk azınlığının tepkisine rağmen ‘’240 İmam Yasası’’ uygulanmaya başladı. Yasa uyarınca, Müslüman öğrencilere din dersi vermek üzere devlet okullarına atanan din adamları, İslâm dini ve Kur’an-ı Kerim’i yalnızca Yunan dilinde anlatabilecek.
Yunanistan’da 2007’de kabul edilen ancak Batı Trakya Türk azınlığının tepkisi nedeniyle yürürlüğe konulmayan “240 İmam Yasası” fiilen uygulanmaya başlandı. Yunanistan’da geçen yıl parlamentoda kabul edilen, “240 İmam Yasası”na ek olarak, “Batı Trakya’daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kur’an ve din dersini Yunan dilinde öğretilmesini” öngören yasal düzenleme çerçevesinde, Yunan devleti tarafından tayin edilen din adamları görevlerine başladı.
Batı Trakya Türk azınlığı mensubu olan 23 din adamının atamaları 9 Ocak Perşembe günü Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Eğitim Müdürü Savvas Melisopulos tarafından imzalandı. Yunan devletiyle sözleşmeli olarak 10 Ocak Cuma günü işbaşı yapan din öğretmenlerinin 9’u İskeçe, 9’u Rodop ve 5’i Meriç ilinde bulunan devlet ilkokul ve ortaokullarına tayin edildi.
Azınlığın görüşleri alınmadan tek taraflı olarak hazırlanan yasa uyarınca, azınlık mensubu öğrencilere din dersi vermek üzere devlet okullarına atanan din adamları, İslâm dini ve Kur’an-ı Kerim’i Yunan dilinde anlatacak.
Müslümanlar Asimile Edilmeye Çalışılıyor
Batı Trakya’da yayımlanan bir gazeteye konuyla ilgili demeç veren Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, halkın bu konuda son derece rahatsız olduğunu gördüklerini belirterek “Devlet açısından da yanlış, azınlık fertleri açısından da yanlış yapılıyor. Batı Trakya Türk azınlığı istememesine rağmen bir dayatma ile karşı karşıya. Bunu kabul ederek bu uygulamada yer alan azınlık fertleri de çok büyük bir yanlış içindedirler. Önümüzdeki günlerde halkımızın tepkilerini ve olayla ilgili yankıları dikkate alıp ona göre hareket edeceğiz. Bu kanun ve bu uygulama azınlığımızın isteklerine, beklentilerine, kültürüne, dinine, geleneklerine, her şeyine aykırı” değerlendirmesini yaptı.
Yunanistan’da anamuhalefet Radikal Sol Koalisyon Partisi (SYRİZA) Milletvekili Hüseyin Zeybek, yasanın uygulanmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu derslerin ‘’seçmeli’’ olduğunu bildirerek velilerin okul yönetimine vereceği dilekçeyle öğrencilerin bu derslerden muaf tutulabileceğini kaydetti.
Milli Gazete