Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi Kelam Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yener Öztürk, Kurban Bayramı'nda kurban kesilmesi önerisinde bulundu.
Öztürk,, günümüzde insanların kurban ibadetini aksatmalarının kan akmasına neden olduğunu, kurban ibadetinin belaları ve musibetleri uzaklaştırdığını bildirdi.
Prof. Dr. Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, insanların kurban ibadetini aksatmalarının daha çok kurban vermelerine sebep olduğunu savundu. Hz. İbrahim'in oğlunu kurban etmesinden vazgeçirilip kendisine bir hayvanın kurban olarak gönderildiğini hatırlatan Öztürk, bu hayvanın kurban edilmesinin insan kanının akmasını durdurduğunu belirtti.
Kurban ibadetinin aksatılmaması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Öztürk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Günümüzde insanların kurban ibadetini aksatmaları kan akmasına neden oluyor. Çünkü kurban ibadeti belaları ve musibetleri uzaklaştırır. Ayrıca kurban ibadeti toplumda sosyal barışın, huzurun oluşmasına katkı sağlar. Bugün kurbanın unutulan en büyük hikmetlerinden biri de yalnızca fakirin karnını doyurma meselesi değildir. Allah kurbanı musibetlerin, sıkıntıların, belaların def'ine vesile kılmıştır.
Kurban ibadetinin ihmal edildiği, ikinci, üçüncü plana atıldığı yerlerde insanlar ister farkında olsun ister olmasın daha fazla kurban vermeye devam etmektedir. Kurban konusundaki ihmaller daha fazla kurbanların oluşmasına sebep olmaktadır. Kurbana bir de bu yönden bakmak gerekir."
Kurban Bayramı'nın köprü görevi
Prof. Dr. Öztürk, bayramların Allah tarafından ilahi bir armağan ve lütuf olarak insanlara takdim edildiğini ifade ederek, İslam dininin bayramlar vesilesi ile sevinçlerin ve mutlulukların paylaşılmasını istediğini belirtti.
Kurban Bayramı'nın sosyal yardımlaşmayı öne çıkaran, varlıklı insanlarla muhtaç insanlar arasında bir köprü vazifesi gördüğünü belirten Öztürk, açıklamasında şunları kaydetti:
"Kurban vesilesiyle ulaştırılan paketler, etler insanlar arasında sevincin oluşmasına ve kaynaşmaya vesile olmaktadır. Hatta dinin diğer pratiklerinde olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da kurban faaliyetleri muhtaç insanlarla imkan sahibi insanlar arasında köprü olmaktadır. Bu sevgi ve saygının aktığı bir köprüdür. Yukarıdan merhametin aşağıdan da yukarıya doğru sevginin aktığı bir köprüdür.
Varlıklı insanlarla muhtaç insanlar arasında geliş ve gidişleri temin eden, katkı sağlayan bir köprü olmaktadır. İnsanlar arasındaki uçurumların oluşmasına mani olur. Kaynaşmanın ve sevinçlerin oluşmasının ise vesilesidir. Kurban Bayramı aynı zamanda ekonominin canlanmasına da vesile olur. İnsanların kasalarında bekleyen paraların piyasaya girmesini sağlar. Bu vesile ile Müslümanların Kurban Bayramını kutluyor, bayramın hayırlı ve güzel işler doğrultusunda değerlendirilmesini diliyorum."