Kürt Alimlerden Vahdet Çağrısı

2’nci Kürdistan Âlimleri Buluşması’nı değerlendiren akademisyen ve yazarlar, gerçekleşen programın İslam ümmeti için bir umut olduğunu, ümmetin vahdeti adına harekete geçilmesi gerektiğini söylediler.

 

2’nci Kürdistan Âlimleri Buluşması’nı değerlendiren akademisyen ve yazarlar, gerçekleşen programın İslam ümmeti için bir umut olduğunu, ümmetin vahdeti adına harekete geçilmesi gerektiğini söylediler.
 
Türkiye, İran, Irak ve Suriye Kürdistan'ındaki âlimlerin katılımıyla gerçekleşen 2’nci Kürdistan Âlimleri Buluşması, sonuç bildirgesinin okunmasının ardından sona erdi.
 
4 oturum şeklinde gerçekleşen programı değerlendiren akademisyen ve yazarlar, âlimlerin buluşmasının ümmet için değerli bir çalışma olduğunu söylediler.
 
Siyer Vakfı Kurucusu Muhammed Emin Yıldırım, İslam coğrafyasının paramparça olduğu bir zamanda yapılan bu çalışmanın önemli olduğunu belirtti.
 
Yıldırım, “İran’dan, Irak’tan, Suriye’den ve Türkiye’den âlimlerimiz buluştular. Genel anlamda ümmetin problemleri, özel anlamda Kürt halkının problemleri konuşuldu. Bu coğrafyanın sorunları ve çözümleri ele alındı. Ulemanın müdahil olduğu bir süreç yaşıyoruz. Bu da bizim için ümit verici bir olaydır. Ümmetin sıkıntısını ancak başında âlimlerin olduğu bir heyet çözebilir. Çözümümüz sadece ve sadece İslam’dır. Ondan başka hiçbir çözüm, çözüm değildir. Olsa dahi bir netice alamayız.” dedi.
 
“Âlimlerimiz ortak bir dert için bir araya geldi”
 
Medreselerin tarihi süreçte kıymeti ve benzeri konuların programda konuşulmasının ümit verici olduğuna değinen Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“İnşallah, yakın bir zamanda ümmet olarak daha farklı bir sürece gireriz ve o süreçte ümmetin şahlanması, sorunların giderilmesi için daha somut adımların atılmasına şahit oluruz. Netice olarak sorunların konuşulması önemli bir şeydir. Elbette ki, bundan sonraki süreç, konuşulanların daha somut bir şekilde hayata intikal edilmesidir. Burada oluşan atmosfer bunu gösterdi. Âlimlerimiz dört bir yandan ortak bir dert için bir araya geldi. Eğer bizi bir araya getiren İslam bilinci ve ümmet ise bu işin daha fazla kıymetini bilmeli ve buna göre hareket etmeliyiz.”
 
Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş ise bu programın, dünyada benzerine rastlanmayan bir çalışma olduğunu dile getirdi.
 
“Bu çalışma ümmet için bir umuttur, devamının gelmesini istiyoruz”
 
Tüm âlimlerin, ihtilaflardan kaçınıp ortak noktada buluşmaları gerektiğini ifade eden Göktaş, “Bu işin artık arkası gelmeli, adımlar atılmalı ve ulema kurumlaşmalıdır. Bu çalışma ümmet için bir umuttur ve devamının gelmesini istiyoruz. Bu toplantıda olduğu gibi ayrı gayrı bir düşünce gözetmeksizin ümmetin vahdeti adına harekete geçilmesi gerekir. Bu da ancak bu yolla sağlanır. Ulemanın olmadığı yerde kimse olmaz. Bunu herkese hatırlatmalı. Ümmetin önderleri âlimlerdir. Aradaki ihtilaflar ortadan kaldırılarak ortak noktada buluşulduğunda Allah’ın yardımı da sağlanır. Bu toplantı olması gereken günde oldu. Allah, bundan sonraki toplantıları daha verimli kılsın.” şeklinde konuştu.
 
Ses getirecek bir programla karşı karşıya olduğunu belirten Araştırmacı-Yazar Müfit Yüksel de âlimlerin bir araya gelmesinin faydalı sonuçlar doğuracağını söyledi.
 
Kürdistan bölgesinde ulemanın daha aktif hale gelmesinin sorunların çözümü için fayda sağlayacağını vurgulayan Yüksel, “Bu tür toplantılar gayet olumludur ancak bunların devamı gereklidir. Bunun ardından daha aktif bir şekilde soruna müdahale edecek müesseseleşme olmalıdır. Kürt uleması müesseseleşerek Kürdistan’ın tüm bölgelerinde etkisini gösterip olumsuzluklara karşı bir set oluşturmak için çaba sarf etmelidir. Yaşanan tüm olaylara neşter vuracak şekilde bölgede huzur ve sükûnu sağlayacak bir çalışma gerekir.” ifadelerini kullandı. 
 
2’nci Kürdistan Âlimleri Buluşmasının sonuç bildirgesi
 
Bismillahirrahmanirrahim
 
Hamd âlemlerin Rabbine, salat ve selam da Resulünün üzerine olsun
 
“Kürdistan ulemasının ümmet boyutunda ve Kürt/Kürdistan meselesinde görevi, sorumluluğu ve yapabileceklerini tartışırken Kürt meselesinin de ümmet boyutundan bağımsız bir şekilde ele alınmaması gerektiği ortaya konulmuştur. İki gün devam eden 2. Kürdistan Âlimler Buluşmasına katkı sunan katılımcıların tebliğlerinden şu tespitler ortaya çıkmıştır:
 
1–Kürdistan Âlimler Buluşması; Başta Kürdistan ve İslam coğrafyası olmak üzere, tüm insanlığın huzur ve selameti için imkânları dâhilinde gerekli gayreti ortaya koymada kararlı bir duruş sergilemektedir.
 
2–Bu oluşum; âlimlerin birbirleriyle tanışmasına, kaynaşmasına ve nihai hedefte yardımlaşmasına vesile olmalıdır. Bu maksada yönelik gerekli adımlar geciktirilmeden atılmalıdır.
 
3–Bu buluşma ile bir fikir alışverişi şeklinde varlığını sürdürmekten ziyade, aynı amaç ve hedeflerde ortak fikre sahip olanların bir buluşma organına dönüşmesi hedeflenmektedir.
 
4–Bu irade; tüm Kürtlerin sorun ve problemlerini çözmede fikir beyan eden ve gerekli icraatı ortaya koymaya çalışan bir organizasyon şeklini almalıdır.
 
5–Bu organizasyon; Kürdistan’ın üç önemli problemi fakirlik, cehalet ve ihtilafın giderilmesi için somut reçeteler ortaya koymalıdır.
 
6–Kürdistan Âlimler Buluşması; Kürdistan coğrafyasının İslam ümmetinin bir parçası olduğu bilinciyle kendi toplumunun ıslahı için gerekli çalışmaların yapılmasına öncü olmalıdır.
 
7–Âlimlerin bu buluşması; İslam kardeşliğinin tesisi için başta Kürdistan coğrafyası olmak üzere İslam coğrafyasının tamamında gerekli girişimlerde bulunmalıdır.
 
8–Bu irade; Kürdistan ve İslam coğrafyasının sürüklendiği, dinsizlik, kavmiyetçilik, mezhepçilik, tekfircilik ve tüm aşırı uçlara karşı vasat İslami düşünce ve pratiği esas alan tedbirler ortaya koymalıdır.
 
9–Bu oluşum; öncellikle Kürdistan’da yaşanan hukuksuzluklara müdahil olmalı ve her mazlumun sesi ve soluğu olmalıdır. Bununla birlikte imkânları nispetinde İslam coğrafyasının mazlumiyetine de çözüm bulmak için çaba göstermelidir.
 
10–Bu beraberlik; hem Kürdistan ve hem de bütün İslam coğrafyasında yaşanan mezalime karşı çözümlerini şiddetten uzak söylem ve eylemlerle ortaya koymalıdır.
 
11–Kürdistan Âlimler Buluşması; toplumsal ifsada karşı dindar bir nesil yetiştirmek için gerekli çözümleri ortaya koymalı, bu amaçla yoğun bir çalışma başlatmalıdır.
 
12–Âlimlerin bu gayreti; emperyalistlerin kadının ifsadı üzerinden toplumu fesada sürüklemesine karşı; Müslüman kadın profilini ortaya koyarak kadının ıslahına çalışmalıdır.
 
13–Kürdistan Âlimler Buluşması; Kürdistan ve İslam coğrafyasında bulunan âlim ve İslami cemaatlerle yoğun bir diyalog kurup kaynaşmalarını sağlamalıdır.
 
14–Bu irade; Kürdistan medreselerinin ıslahı, ortak müfredat oluşturulması ve geliştirilmesi için medreseler arası bir ilişki ve diyalogun lüzumunu vurgulamakta, bu konuda ivedilikle gerekli adımların atılması gerektiğine inanmaktadır.
 
15–Kürdistan Âlimler Buluşması; daha somut adımların atılması için kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklarla ilgili tüm katılımcılardan en kısa sürede çözüm üretmelerini talep etmektedir.
 
16–Bu organizasyonun her yıl Ekim ayında mutat olarak yapılması kararı alınmıştır. Bu organizasyona katkı sunan tüm katılımcılarımızın destekleri devam etmelidir.
 
17- Bu buluşmanın kalıcı bir organizasyona dönüşmesi ve alınan kararların takibi için katılımcılardan bir komisyonun kurulması uygun görülmüştür.
 
Bu itibarla siz değerli katılımcıların katılımıyla zenginleşen ve istifade edilecek sunumların yapıldığı bu programın; İslam’a, Müslümanlara ve tüm insanlığa kalıcı faydaların sağlamasına vesile olmasını dilerken hepinizi katkılarınızdan dolayı hürmetle selamlıyoruz. Allah’a emanet olunuz.”
 
(M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel, M. Said Çelik–İLKHA)

 

Kaynak : İLKHA (ilkha.com)

Güncel Haberleri

Ensarullah'tan Ebu Ubeyde'nin teşekkürüne cevap: "Allah'tan sonra övgüye layık olan sizsiniz!
Nahale: Bu savaştan ellerimizde silahlarımızla çıkacağız
Gazze'de ateşkes anlaşmasına varıldı işte ayrıntılar
İşgalci İsrail'den Suriye açıklaması: 3 bin 300'den fazla...
Gazze'den ateşkes haberi neden gelmiyor? Hamas yanıtladı