"Kürtlerin Devlet Sahibi Olmaya Hakkı Var "

CIA eski Başkanı David Petraeus, “Kürtlerin devlet sahibi olmaya hakkı var. Ancak mevcut durumda bağımsızlık kolay değil” dedi.

CIA eski Başkanı David Petraeus, “Kürtlerin devlet sahibi olmaya hakkı var. Ancak mevcut durumda bağımsızlık kolay değil” dedi.

 

Avustralya basınına verdiği bir röportajında David Petraeus, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin referandumla bağımsızlığın sonuçlanmasını amaçlıyor ancak bağımsızlığı elde etmenin zor olduğunu söyledi.

David Petraeus, görevi sırasında yaptığı araştırmalarda, Kürdistan Bölgesi’nin devlet olarak kendini ayakta tutması için, günlük 800 bin varil petrol ihraç etmesi gerektiğini belirterek, “Petrolün varilinin de en az 105 dolardan satışının yapılması gerekiyor” dedi.

Petraeus, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti şu anda günlük 800 bin varili sorunsuz bir şekilde çıkartıyor. Bunun bir kısmı iç stokta ve varil fiyatıda 40-50 dolardır. Mevcut durumda gelirin yetersiz olmasından dolayı Erbil Bağdat’tan yardım almak zorundadır” ifadelerini kullandı.

David Petraeus, bağımsızlık için Erbil’in Bağdat ve Ankara ile anlaşmak için çaba sarfetmesi halinde, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan barışçıl bir şekilde ayrılacağını söyledi.

Eylül 2011 - Kasım 2012 tarihleri arasında CIA Başkanı olarak görev yapan David Petraeus, Irak Savaşı'nın başlangıcında 101. Hava İndirme Tümen Komutanlığı görevinde bulunmuştu.

Harekatın ikinci haftasında Dicle üzerindeki köprüleri uçarbirlik harekatlarıyla ele geçirdi. Süleymaniye'de Türk askerlerinin başına ABD askerleri tarafından çuval geçirildiği dönemde, ABD'nin Kürdistan Bölgesi’nden sorumlu komutanıydı. 

CIA başkanı olmadan önce ABD'nin Afganistan'daki ordularının komutanıydı.

David Petraeus, evlilik dışı ilişki yaşadığı gerekçesiyle CIA Başkanlığı görevinden istifa etmişti.

Kaynak : Rudaw

 

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Pizza sever misiniz?
Abdurrahman Dilipak: Siyonistler suçüstü oldu!
Abdurrahman Dilipak: Kurbağa haşlaması sever misiniz?
Abdurrahman Dilipak: Bize yalan Söylediler
Mücahit Gültekin: Suriye Tartışmaları, "Kökü Dışarıda Olmak" Söylemi ve Politik Hafıza Üzerine