Temeli 780 yılında I. Abdurrahman tarafından atılan Kurtuba Camii 12 asır sonra, 2 Mart 2006'da Cordoba Belediyesi tapu kayıtlarına Katolik Kilisesi adına kaydolunmuş. Konuyu ilk kez gündeme getiren sol görüşlü Publico gazetesi yazarı Ignacio Escolar, bunun bir hırsızlık olduğunu öne sürerek Kilise'yi ve İspanyol hükümetini sert bir dille eleştirdi.
Escolar'ın iddialarına göre, 1998 yılında dönemin Başbakanı Jose Maria Aznar'ın mortgage yasasını değiştirmesiyle Kilise, kamu binalarını kendi mülkiyetine geçirme hakkı elde etti. Kilise'nin şehrin tam ortasındaki 23 bin 400 metrekarelik alan için emlak vergisi ödemediğini belirten Ignacio Escolar, katedrale çevrilen tarihi camiinin bakım masraflarını da devletin yaptığını yazdı.
Her sene bir milyondan fazla ziyaretçi çeken Kurtuba Camii'ne giriş ücreti 8 euro tutuyor. Bu ve benzeri işlemler için Kilise'nin devlete vergi ödemediğini kaydeden solcu yazar, Ortaçağ ayrıcalığı olarak nitelendirdiği durumun İspanya'ya yılda 3 milyar euroya mal olduğunu öne sürdü.
Öte yandan Ignacio Escolar'ın Kurtuba Camii'yle ilgili yazısı sosyal paylaşım sitesi Twitter'da en çok tartışılan konu başlıklarından biri oldu.
cihan