MUHAMMED NUREDDİN (Arşivi)
Ordu ve laiklerin AKP politikalarına karşı saldırı başlatma kararı aldığı açık; ülkedeki askeri eğilimi Kuzey Irak'ta çatışmalar çıkararak güçlendirmenin de, halkın bu seçeneğe desteğini artıracağı söylenebilir. Özellikle de AKP'nin Iraklı Kürtlerle diyalog kurduğu bir zamanda... Dolayısıyla, PKK eylemlerinin askeri yanıt gibi 'siyasi bir karar' alınmazken artmasının ve Türk kanının akmasının sorumluluğu, Türk kanından ödün vermekle suçlanacak AKP'ye yüklenecek ve partinin halk desteği azaltılacak. Fakat partinin zayıflaması ve oy kaybetmesi, Kuzey Irak'taki Türk askeri tehdidini de geriletir.
Türk ordusu, Irak'a askeri müdahalenin Türkiye'nin NATO'daki müttefiki ve Irak'taki fiili komşusu ABD'ye karşı savaş anlamına geldiğini herkesten önce biliyor. Peki Türk ordusu ABD'yle böyle bir çatışmaya girer mi? Yanıt bin kere 'hayır'.
'Aşırı laikler' ve askerin politikalarının Türkiye'yi siyasi ve sosyal çatışmalara götüreceği açık. İşte bugün Türkiye'yi maceralara sürüklüyorlar. Üstelik bu maceralar, ne Irak'ta ne de Türkiye'deki Kürt sorununa çözüm bulunması konusunda başarı elde eder.
Diğer yandan, Kürt sorununun seçim öncesi iç siyasi hesaplar adına kullanılması ayıp olmanın yanı sıra, güç odaklarının ve derin devletin soruna yönelik yanlış politikalarının da sürmesi anlamına geliyor. Köklü çözüm kaçarak bulunamaz.
Ordu, AKP'yi terörle savaşta hoşgörülü davranıyormuş gibi göstererek partiyi çembere almak istiyor. Bu yaklaşım MHP'ye oy getirecek ve meclise daha fazla parti girecek. İkincisi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili düzenlemelerin referanduma sunulmasını bile reddetmesiyle AKP zayıflatılmak isteniyor.
Askerin şu anki misyonu AKP'nin istediği cumhurbaşkanını seçme imkânını kendisine verecek üçte ikilik meclis çoğunluğunu elde etmesini engellemek. Bu yüzden Türkiye ilk kez, muhtıralardan yargı kararlarına ve askeri maceralara kadar bütün silahların açıkça kullanılmasına sahne oluyor. Doğrudan bir askeri müdahaleye gerek kalmayabiliyor. Acaba Erdoğan'ın akıbeti 28 Şubat kararlarının devirdiği Necmettin Erbakan'ınkine benzeyecek mi? (Bahreyn gazetesi Misak, Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü, 21 Haziran 2007)
radikal