Le Monde gazetesinin tanınmış uluslararası ilişkiler yazarı Daniel Vernet, Türkiye"nin AB süreci ve Türk askerleri gibi konular üzerinde durduğu yorumunda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy"nin Türkiye"nin AB ile ilgili ikilemini ortaya koyduğunu savunurken "Bir ülke var ki orada Nicolas Sarkozy, sevilmeme rekorlarını kırıyor: Türkiye" ifadesini kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye"nin AB üyeliği karşıtlığının ve Fransa"nın "ekonomi ve para politikası" başlığının açılmasına muhalefet etmesinin Sarkozy"yi Türkiye"deki AB yanlısı çevrelerinde "en çok tiksinilen kişi" haline getirdiğini yazdı.
Halbuki Fransa"nın yeni tutumunun, iki yüzlülüğe son verdiğini belirten Vernet, bazı AB devletlerinin 2005 yılında müzakerelerin başlamasını başarısız kalacağı umudunu ile kabul ettiklerini öne sürdü.
AKP HÜKÜMETİ REFORMLARI DURDURDU
Le Monde yazarı Vernet, Sarkozy"nin samimi olmasının diğer bir sonucu olarak Türkiye"nin Avrupa"ya ilişkin muğlalıklarının ortaya konmasının sağlandığını belirtirken müzakerelerde yaşanan çıkmazın Türkiye"nin "kronik hastalıklar"ını vurguladığını kaydetti. Vernet, "Büyük bir değişim iradesini ifade ettikten sonra Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti, 2004 yılının sonundan beri reformları adeta durdurduğu"nu da savundu.
Başta ifade özgürlüğü olmak üzere, reformların durduğunun Avrupa Komisyonu"nun Ekim"de yayınlayacak İlerleme Raporu"nda dile getirileceğini belirten Vernet, seçim yapılacak olmasının bir katkı bulunmadığını, seçim ortamının da milliyetçiliği kamçıladığını öne sürdü.
KORKU SENARYOLARI
Türkiye"de "İslamcıların gizli gündemi" veya bir "askeri darbe" gibi "korku senaryoları"nın ortaya çıktığına dikkat çeken Vernek, TSK komutanlarına ilişkin olarak şunları yazdı:
"Kuzey Irak"taki Kürt kalelerine karşı bir operasyon açık bir biçimde düşünüyorlar. Bu da, Avrupa ve ABD ile gerilimleri ağırlaştırır ancak bu onlar için pek önemli değil çünkü Rusya ve İran ile enerji ve silah sağlayacak, Sovyetler Birliğinin yok olmasından sonra fazla sürmeyen Pantürkizm hayalinin yeni macerası olacak, alternatif ittifak için çalışıyorlar. Bu da ordunun, genç askerlerin AB"nin işleyişini öğrenmeleri için Brüksel"den mali yardım talep etmesini engellemiyor."
TARİH VERİLMESİ İSTEĞİ
Laiklerin bir kısmının, modernite ve demokrasiye İslam"ın bir parçası olduklarını söyleyenlere terkederek Türkiye"nin AB tarafından reddedilmesine hazır olduklarını öne sürülen yazıda "Çelişkilerin üstesinden gelinmesi için Avrupa yanlıları, AB"ye katılımı için uzak da olsa bir tarih verilmesinin en az siyasi bir umut yaratacağını düşünüyorlar. Ve bu tarih neden Cumhuriyetin birinci 100 yıldönümü olmasın" denildi.
hürriyet