Leasing Sistemi Baltalandı

Faizli kerdiye alternatif olan ve İslam hukukuna uygun olduğu için tercih edilen finans sistemi KDV uygulaması ile çökertilme aşamasına girdi

Finansal kiralama (leasing) sektöründe uygulanan KDV oranlarının sektör temsilcilerinin tüm karşı çıkışlarına rağmen yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılması, 'korkulanı' başa getirdi.
Finansal Kiralama Derneği (FİDER) verilerine göre, Ocak 2008'de bir önceki yılın aynı dönemine göre sektördeki sözleşme sayısında yüzde 63, tutarında ise yüzde 51 oranında düşüş yaşandı.
Leasing sektöründeki KDV oranlarının artırılmasına ilişkin 30 Aralık 2007 tarihinde alınan Bakanlar Kurulu kararının ardından sektördeki sözleşme adedi ve tutarına ilişkin güncel verileri toplayan FİDER, KDV oranlarındaki artışın leasing sektöründe yarattığı daralmayı ortaya koydu.
FİDER'in açıklamasına göre, Ocak 2007'de noterden geçen sözleşme sayısı 2 bin 263 adet iken, bu sayı Ocak 2008'de 828'e düştü. Söz konusu dönemde noterden geçen sözleşmelerin yatırım tutarı ise 423 milyon 25 bin dolardan 205 milyon 956 bin dolara geriledi.
-TÜM KALEMLERDE 'DRAMATİK' DÜŞÜŞLER VAR-
Açıklamaya göre, iş ve inşaat makinelerinde 2007 Ocak ayında noterden geçen sözleşme tutarı 110 milyon dolar iken 2008 Ocak ayında bu sayının 46 milyon dolar olarak gerçekleşti. İmalat makinelerinde ise 2007 Ocak ayında 114 milyon YTL olan noterden geçmiş sözleşme tutarı, 2008 Ocak ayında 41 milyon dolar oldu. FİDER'den yapılan açıklamada finansal kiralama sektöründeki olumsuz tablonun satıcılar tarafına da aynı şekilde yansıdığı belirtildi.
Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği'nden (İMDER) alınan bilgilere göre ise, iş ve inşaat makinelerinin Ocak 2008'deki satış hacmi Ocak 2007'ye oranla yüzde 48 azaldı. Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği'nden (TİAD) alınan bilgilere göre de, takım tezgahlarının Ocak 2008'deki satış hacmi Ocak 2007'ye oranla yüzde 54 geriledi.
-'SANAYİCİ DE SATICI DA MALİYE'DE KAYBETTİ'-
KDV oranlarındaki artışın ardından leasing sektöründe yaşanan daralmaya ilişkin bir açıklama yapan FİDER Genel Sekreteri Hakan Gülelçe, sektörde her yıl yüzde 15-20 büyüme yaşanırken, KDV oranlarındaki artış ile birlikte ciddi düşüşler yaşandığına dikkat çekerek, 'Bu durumun en üzücü yanı ise, finansal kiralama sektörünün kaybına karşılık kazanan tarafın olmamasıdır. Bu uygulama sonucunda; finansal kiralama sektörü ile birlikte, sanayiciler, satıcılar ve Maliye de kaybeden taraftadır' diye konuştu.
Finansal kiralama işlemlerinde, taraflar arasında tüketici kesim bulunmadığı için vergi oranlarının yükseltilmesi uygulamasının Maliye'nin vergi gelirlerini artırmadığına dikkat çeken Gülelçe, öte yandan daralan iş hacmi ile hem KDV hem de Kurumlar Vergisi matrahlarında küçülme ve vergi kaybı yaşandığına işaret etti. Gülelçe, 'Dört tarafın da kaybettiği bir kararın doğru olmadığı ortadadır' dedi.
-'TARIM MAKİNELERİ İÇİN YAPILAN İNDİRİM YETERLİ DEĞİL'-
Gülelçe, bugün Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile tarım makinelerinde KDV oranının yüzde 8'e indirilmesinin sadece leasing değil tüm sektörleri kapsayan bir uygulama olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:
'Olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bu adım Hükümetin piyasalar ile çekişmek yerine rasyonel davranmayı tercih ettiğini göstermektedir. Ancak yapılan indirim genele yönelik olumlu olmakla beraber finansal kiralama sektörü için kesinlikle yeterli değildir. KDV oranları tarım makinelerinin, tüm imalat makinelerinin ve iş ve inşaat makinelerinin, finansal kiralama kapsamında tesliminde yüzde 1'e indirilmelidir. Geçen her gün büyük kayıplara neden olmaktadır.'

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı