Birleşmiş Milletler (BM) mayın temizleme uzmanları, İsrail ile Hizbullah arasındaki savaşın ardından, Lübnan'ın güneyinde yaklaşık 1 milyon patlamamış misket bombası olabileceğini açıklarken, İsrail'in attığı bombaların Lübnan'da hayatı olumsuz etkilediği belirtildi. Patlamamış bombaların yaygın olduğu İsrail Lübnan sınırına yakın bölgelerden Bint Jbail'de, İsrail bombaları Lübnanlı çocuklara oyun malzemesi oluyor. Lübnanlı çocuklar, İsrail tarafından atılan bombaları bahçelerden ve evlerden toplarken, bombalar önünde kameralara poz vermeyi de ihmal etmiyor. Lübnanlı çocuklar, kameralara bombaları nasıl bulduklarını anlatırken, bombaları kaldırıp indirerek İsrail'e meydan okuyor.
Bahçelerden bomba topladıklarını anlatan 14 yaşındaki Lübnanlı Mahe, "Bu bomba evimizin yanındaki bahçeye düştü; ama patlamadı. Sonra biz içindeki barutu boşalttık. Bu bombaları da bahçelerden topladık. Bunlar düştükleri yerlerdeki her şeyi, sebzeleri dahi yaktı" dedi.
İsrail'e meydan okuyan 9 yaşındaki Ali Bizi isimli Lübnanlı çocuk da, "Bu parçayı bahçede buldum. Diğer büyük bombanın yanına düşmüştü. Bu bomba da evimize düştü. Evimizin üst katını deldi. Ama biz İsrail'den yine de korkmuyoruz. Ben de korkmuyorum" şeklinde konuştu.
Saldırılar esnasında İsrail'in ateşlediği yada bıraktığı misket bombalarının yaklaşık yüzde 40'ının halen patlamamış olduğu öğrenildi. BM yetkilileri ise, bölgenin ancak gelecek yılın sonlarında tamamen bombalardan temizlenmiş olabileceğini ifade etti. Bu durumun bölgeden kaçan yaklaşık 200 bin mültecinin evlerine dönmelerini 2 yıla kadar ertelemesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor. Ağustos'ta ilan edilen ateşkesten bu yana Güney Lübnan'da 14 kişi misket bombaları nedeniyle hayatını kaybetti.
BM'nin Güney Lübnan'daki mayınları temizlemeden sorumlu merkezinin başkanı Chris Clark, İsrail'in düzenlediği misket bombası saldırıları hakkında ihtiyaç duyulan bilgileri vermediğini, bu bilgilerin temin edilmesinin temizleme faaliyetlerine yardımcı olacağını ifade etti. Geçtiğimiz ay BM'nin insani yardım koordinatörü Jan Egeland da, İsrail'i çatışmalar sırasında misket bombası kullanmasından ötürü 'son derece ahlaksızca' davranmakla suçlamıştı. İsrail, misket bombası kullanmasının uluslararası hukuka aykırı olmadığını iddia ediyor.