Bundan yıllar evvel Makedonya hakkında yazdığım iki yazı yüzünden öyle ağır bir eleştiri bombardımanına tutuldum ki, sormayın gitsin.
Anladığım kadarıyla ortada bir 'fraksiyon çatışması' vardı ve ben o çatışmanın ortasına düştüm.
Bazı tuhaf dengeleri sarsmış olmalıyım ki, yerdiklerimden de övdüklerimden de tepkiler geldi.
Yazı hiçbir işe yaramadı.
Halbuki ben yazılarımı -genellikle- işe yarasınlar diye yazarım.
Onun için "Bir daha Makedonya konusuna zor girerim" demiştim.
Fakat, gene tutamadım kendimi.
Önceki gün "Makedonya'de ne var ne yok?" diye bir yazı yazdım.
Bu sefer ortalık karışmadı, çok şükür.
Sadece, Türkiye ile Balkan Müslümanlarını yeniden kaynaştırmak için yıllardır koşturup duran Vrapçişteli aziz dostumuz Muhammed Aruçi'den tepki geldi.
Telefon açıp, "Makedonya'de ne var ne yok demişsin, bir şeyler yazmışsın, ama en önemli şeyden bahsetmemişsin" diye kızdı.
Vrapçişte'deki okulu anlattı uzun uzun.
"Asıl bunu yazmalısın" dedi.
Ben de, "Siz yazsanız daha güzel olur" dedim.
Sağ olsun, kabul etti ve onca meşgalesinin arasında bize zaman ayırdı.
Aşağıdaki satırlar Muhammed Aruçi'ye ait.
* * *
Makedonya millî eğitim politikası oradaki Müslüman bölgeler için pek iç açıcı değildir sanırım. Eğitimdeki devletin ilgisizliği Müslüman toplum arasında yeni nesillerin zayıf yetişmesine vesile olmaktadır. Bu doğrultuda, Vrapçişte'de kurulan "Yeni Işık Bilim, Kültür ve Sanat Vakfı"nın gayretleriyle ve özellikle bir Türk işadamının himmetiyle Vrapçişte'de 1000 öğrenci için üç katlı modern bir ilkokul yaptırıldı. Şimdilik bu okul Makedonya'nın en güzel okulu sayılmaktadır. Ancak, bendeniz Muhammed Aruçi olarak TC Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben şunu diyorum: 1911'de Üsküp'te Sultan Reşad bir üniversitenin temelini atmışsa, bu okulun da açılışını Makedonya Müslümanları için günümüzün Sultan'ı olan TC Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açması gerekmektedir. Şartımız budur, aksine daha uzun süre okulun açılışını yapmayacağız. TC Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat kendisinin bulunması, orada daha 1913 yılında terkedilmiş olan Müslüman toplum için o şanlı tarihi bugün yeniden doğru bir şekilde okumaya vesile olacaktır.
Yine Vrapçişte'de ikinci bir gelişme: Söz konusu okulun 150 metre uzaklığında, oradaki Hacı Ahmet Camii avlusunda yaptırılan üç katlı bir hafızlık kursu binasıdır. Bu binanın da açılışı aynı tarihe denk gelebilir, çünkü inşaatı tamamlandı ve sadece tefrişâtının tamamlanması beklenmektedir. Sözü edilen Hafızlık Kursu, bölge için çok büyük bir ehemmiyet arzetmektedir. Osmanlı döneminde Rumeli Eyaleti için hafızlar kadrosu Makedonya'da yetiştirilip tüm Balkanlar'a gönderilirdi. Osmanlı sonrası ve hele komünist dönemde bu tür müesseseler tamamen yok edildi. Şimdilik Vrapçişte'de binası yaptırılan Hafızlık Kursu bu görevi yeniden üstlenecek ve inşaallah tüm Balkanlar için bir umut kaynağı olacaktır. Bu münasebetle Türk işadamlarına şükranlarımı arzederim. Ayrıca bu konuda esas emeği geçen Mehmet Elmaz kardeşimizi bu bölge halkı hiç unutmayacaktır.
yenişafak