Malezya ile 5 Milyar Dolarlık El Sıkışma

Başbakan Erdoğan, Malezya ziyaretinde iş birliği eylem planını imzaladı ve dış ticaret hacminin 5 yılda 5 milyar dolara çıkacağını müjdeledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uzakdoğu ziyaretinin son ayağı olan Malezya'da resmi törenle karşılandı. Dün geldiği başkent Kuala Lumpur'da resmi temaslarına bugün başlayan Erdoğan, ilk olarak ülke yönetim merkezi Purtajaya'da bulunan Başbakanlık binasında kendisi için düzenlenen resmi törene katıldı.

Tören sonrası Başbakan Erdoğan, Malezyalı mevkidaşı Najip Tun Razak ile ortak basın toplantısı düzenledi.

MALEZYA İLE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 50. YILI

Toplantıda kendilerine gösterilen ilgi ve alakadan son derece memnun olduklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Mevkidaşım, kıymetli kardeşim sayın Muhammed Najip ile görüşmelerimizi çok verimli tamamladık. Tabii bu vesileyle gerek şahsımıza gerekse tüm heyetimize gösterilen ilgi ve alakadan memnuniyetimi ifade etmeden geçemeyeceğim. Bilindiği üzere bu yıl Türkiye Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin az önce de sayın başbakanın da ifade ettiği gibi 50. yılını kutluyoruz. Tabi ziyaretimin böyle bir zamanda gerçekleşiyor olması ayrıca anlamlı. Belediye başkanlığım ve başbakanlığım döneminde 4. kez Malezya'ya gelişim. ve 2011'de de değerli kardeşim Najip'in ziyaretinde bu ziyaretlerin üst düzey verimlilik noktasında bir adımı olmuştu" dedi.

"ORTAK DİL VE DEĞERLERE SAHİP 2 ÜLKEYİZ"

Toplantıda her 2 ülkenin de ortak hedeflere ve değerlere hakim olduğunu kaydeden Erdoğan, "Şimdi burada bir şeyi ortaya koymam lazım, Malezya 2020 hedefleri belirledi. Bizim de bir 2023 hedefimiz var. Tabi bu hedeflere yönelik burada sürdürülebilir ve dayanışma içerisinde çalışmalar yapabiliriz. ve bu çerçevede ilişkilerimizi daha ileri seviyelere taşıma noktasında anlaşmış bulunuyoruz. Ortak dini ve kültürel değerlere sahip 2 ülkeyiz. Değerli kardeşimin de ifade ettiği gibi özellikle İslam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini gösteren 2 ülkeyiz. Tabi bu aslında önem arz ediyor. Her seviyedeki temasların bu anlamda çok büyük önemi var. Malezya ve Türkiye'de Malezya yılı, Türkiye'de de Malezya yılı olarak ilan edilmesi de anlamlı olacak diye düşünüyorum. Yine bu arada THY'nin Malezya Havayolları'nın aynı şekilde haftanın her günü seyahat edilebilir hale gelmiş olması da bence halklarımızın birbiriyle olan iletişimi aynı zamanda transit yolculuk noktasında İstanbul'un kullanılması öyle zannediyorum ki çok daha geleceğe yönelik çalışmamıza güç katacaktır. Önümüzdeki dönemde iş birliğimizin çerçevesini teşkil edecek olan stratejik iş birliği eylem planını az önce sayın başbakan ile imzaladık.

5 YILDA 5 MİLYAR DOLAR

Bu bölgede aslında bu tür belge imzalama noktasında Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya ve Japonya'dan sonra Malezya'yla 5. anlaşmayı imzalamış olduk ve yaklaşık dış ticaret hacminde 1,5 milyar dolarlık potansiyele sahibiz. Sayın Başbakanın ifadesiyle önümüzdeki 5 yılda bunu 5 milyar dolara çıkaralım dediler. Türkiye ve Malezya'ya da bu yakışır" dedi.

"YAPABİLECEĞİMİZ MÜŞTEREK ÇOK ŞEY VAR"

2 ülkenin birçok alanda adımlar attığını da ekleyen Erdoğan, "Birçok alanda aslında yapabileceğimiz müşterek çok şey var. Enerji alanında şu anda müşterek attığımız adımlar var. Savunma sanayinde attığımız atacağımız adımlar var. Aynı şekilde otomotiv, bilişim sektörü gibi alanlarda atabileceğimiz adımlar var. Altyapıda yapabileceğimiz birçok şey var. İnanıyorum ki Türkiye ve Malezya ekonomileri son dönemlerin yükselen ekonomi olarak dikkat çekecek. Şu anda arkadaşlarımız 13-15 Ocak tarihleri arasında gezilerinin 9. turunu tamamlayacaklar.

Nisan'da da istiyorum ki sayın başbakan da Türkiye ziyaretini gerçekleştirir ve bunun da imzalarını atarız.ve Türkiye Malezya kendi bölgelerinin ötesinde aktif dış politika izleyen ülkelerdir. Bölgesel ve küresel istikrara katkı noktasında görüşlerimiz birbiriyle örtüşüyor. Bu çerçevede hem ikili düzeyde hem BM İslam İşbirliği Teşkilatı, G8 gibi uluslararası kuruluşlar çerçevesinde güncel gelişmeleri ele almak suretiyle bu adımları atabiliriz.

Tabi bölgesel konularda Suriye, Mısır, Libya, Myanmar gibi konuları ele alma fırsatımız oldu. ve bu konuda müşterek neler yapabilir bunları konuştuk ve dolu dolu bir ziyaret geçirdik diyebilirim. Akşam yemekte de finalini yapacağız. Tüm Malezya halkına halkım adına şükranlarımı iletiyorum" diye konuştu.

MALEZYA BAŞBAKANI RAZAK'IN AÇIKLAMALARI

Malezya Başbakanı Najip Tun Razak da Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin, Malezya'ya gerçekleştirdiği dördüncü ziyaret olduğunu belirterek, bu ziyaretin zamanlamasının önemli olduğunu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin tesis edilişilinin 50. yıl dönümüne denk düştüğünü söyledi.

Bu ziyaret sayesinde ikili ilişkilerin daha da güçlenerek devam edeceğini dile getiren Razak, "Bu ilişkiye atfettiğimiz önemi teyit etmek için bir çerçeve anlaşması imzalamış bulunuyoruz. Bu anlaşmanın amacı, ilişkilerimizi stratejik seviyeye yükseltmektir. Biz inanıyoruz ki bu imzaladığımız stratejik çerçeve ve belge, iki ülkedeki taraflar için yapılacak daha yakın ilişkilerde güçlü bir temel teşkil edecektir." diye konuştu.

"TÜRK EKONOMİSİNE VE SAYIN ERDOĞAN'A GÜVENİMİZİN İFADESİ"

Razak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunu da görüştüklerini anlatarak, "Türk ekonomisine ve Sayın Erdoğan'ın liderliğine ne kadar güven duyduğumuzun ifadesi olarak, yatırım ajansımız Türkiye'ye yapmış olduğu yatırımı yaklaşık 1.5 milyar dolar düzeyinde artırma kararı almış bulunuyor. Bunun 1.1 milyar dolarlık kısmı sağlık sektörüne, 300 milyon dolarlık kısmı sigortacılık, 400 milyon dolarlık kısmı sivil havacılık makamımız İstanbul'daki ikinci uluslararası havaalanındaki hisse oranını, bizim sahip olduğumuz hisse oranını yüzde 60'a yükseltilmesi şeklinde gerçekleşecek." dedi.

Türkiye'nin Malezya'ya yapacağı yatırımların önünü açmak için de tüm gerekli adımları atacaklarını anlatan Razak şöyle devam etti:

"Bugün görüşmenin üçüncü önemli sonucu vize uygulamasının kaldırılması kararı oldu. Taslak anlaşması metni Türk tarafından verilmiş oldu. En kısa sure içerisinde bunu nihayete erdirilmesi için ilgili makamlar çalışmalarını yapacaklar" diye konuştu.

"ERDOĞAN'A GÖSTERDİĞİ GÜÇLÜ LİDERLİK SEBEBİYLE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Erdoğan'ın, görüşmede kendilerine, iki ülke arasında kültür yılları uygulaması teklifini de sunduğunu anlatan Razak, "Bunlara ek olarak Ortadoğu, İslam dünyası ve uluslararası konuları da ele aldık. Dünyada İslam aleminde, demokrasinin modelleri olarak gösterilen iki ülke olarak bu alandaki liderliğimizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha ifade ettik. Erdoğan'a gösterdiği güçlü liderlik sebebiyle teşekkür ediyorum." dedi.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü