Nuri El Maliki, tüm Arap ülkelerinde yayımlanan, merkezi Londra'da bulunan El Hayat Gazetesi'ne verdiği demeçte, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'yi, meclisten geçen kimi yasaların, üyesi olduğu devlet bakanlığı konseyince onaylanmasını geciktirmekle suçladı.
El Haşimi'nin veto ettiği yasalar arasında, yatırımcıların Irak'ta petrol rafinerisi kurması ve işletmesiyle ilgili yasanın da olduğu belirtildi.
Başbakan El Maliki, El Haşimi'nin, parlamentodaki en büyük Sünni blok olan Irak Uyum Cephesi'nin ülkedeki Sünniler'i temsil etmediğini de söyledi.
El Haşimi'nin blokundan olan 5 Sünni bakanı, ağustos ayında ayrıldıkları görevlerine geri dönmeye razı etmekten de vazgeçtiğini belirten El Maliki, bu görevlere yeni isimler atayacağını dile getirdi.
El Maliki, ulusal uzlaşma için yeterince çaba göstermediği yolundaki suçlamaları da reddederek, ordu ve polis içindeki Sünni sayısının nüfuslarına oranla Şiiler ile aynı ya da daha fazla olduğunu da söyledi. Haşimi'nin kızı ve basın sözcüsü Lübna El Haşimi ise başbakanın sözlerinin ''iyi niyetlerine gölge düşürmeye yönelik bir kampanya olduğunu'' belirterek, medya aracılığıyla söz savaşına girmeyeceklerini kaydetti.
Lübna El Haşimi, babasının kimi yasaları, halkın çıkarına olacak kimi belirgin noktaların yasalara eklenmesini istediği için veto ettiğini söyledi.
El Haşimi'nin Uyum cephesindeki müttefiklerinden Adnan El Duleymi de ''Eğer biz Sünniler'i temsil etmiyorsak, El Maliki'nin neden bizi hükümete aldığını ve kimi bakanlıkları bize verdiğini merak ediyorum'' dedi.