Irak Başbakanı Nuri Maliki Kürt bölgesindeki Süleymaniye'ye ulaştı. Maliki'nin beraberinde Şiilerin önde gelenlerinden bir heyet de bulunuyor.
Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) göre Maliki'nin ziyaret amacı sadece 'geçmiş olsun' demek.
Maliki'ye yakın kaynaklar ziyaretin içeriğiyle ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Bağdat'ta bulunan ve Iraklı Şii dini lider Ayetullah Ali Sistani'ye yakın kaynaklara göre, Maliki yeni hükümette başbakan olmamayı kabul etti ve Talabani ile de bu durumu görüşecek.
Kaynaklara göre, Maliki'nin bu durum için, görevden ayrıldıktan sonra hakkında soruşturma açılmaması, kendisinin ve ailesinin hayatının güvenceye alınması ve cumhurbaşkanı yardımcısı olması gibi şartlar var.
Irak parlamentosunda perşembe günü yapılan oylamada Celal Talabani'nin lideri olduğu KYB'den gösterilen aday Fuad Mahsum Irak'ın yeni cumhurbaşkanı seçilmişti. Fuad Mahsum, görevi kendisinin adaylığına büyük destek veren ve geçtiğimiz günlerde uzun tedavi sürecinden sonra Irak'a dönen Celal Talabani'den devralacak. Mahsum, meclisteki oylamada aynı zamanda Maliki'nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti Koalisyonu'ndan da büyük destek aldı.
Celal Talabani'nin liderliğini yaptığı Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileri ise 23 Temmuz'da Başbakan Maliki'nin Süleymaniye'ye giderek Celal Talabani ile de görüşeceğini duyurdular. Bölgsel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ise birçok kez Maliki'nin başında olduğu herhangi bir hükümette kesin bir biçimde yer almayacaklaırnı açıkladı.
Talabani Irak'a dönmüştü
20 Aralık 2012’de beyin kanaması geçiren ve tedavi için Almanya’ya götürülen Talabani 19 Temmuz’da Irak’a geri döndü.
Almanya’da tedavi gören Talabani’nin öldüğü yönünde zaman zaman iddialar çıktı. Ancak ailesi bu haberleri Talabani'nin fotoğraf ve görüntülerini yayınlayarak yalanladı.
Tedavisine Süleymaniye’de devam edilecek olan Celal Talabani’nin dönüşü, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ülkede Musul başta olmak üzere önemli kentleri ele geçirmesinin ardından kaosun patlak verdiği bir döneme denk geliyor.
Irak ordusu IŞİD’in ele geçirdiği bölgeleri geri almayı başaramazken, yeni bir hükümetin kurulması için de ülkeyi uzun ve zorlu bir süreç bekliyor.
Irak’ta baskıcı ve mezhepçi politikalar yürüttüğü gerekçesiyle başta Sünniler olmak üzere hemen tüm kesimlerin tepkisini çeken Maliki, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimiyle de kavgalı.
Bağdat ve Erbil arasındaki gerilim, Irak’taki IŞİD ilerleyişi sonrasında Irak ordusunun birçok yerde çatışmadan çekilmesi ve peşmerge kuvvetlerinin Kerkük’e ele geçirerek buradaki sahalardan ham petrol pompalamaya başlaması sonrasında daha da gerildi.
Başbakanı Maliki, Erbil’in Irak Şam İslam Devleti’nin faaliyetlerinin merkezi olduğunu iddia etmiş, "IŞİD gibi onları misafir edenler de yenilecek" mesajını vermişti.
Mesud Barzani ise, Maliki yönetiminin baskıcı politikalarına tepki göstererek Kürtlerin ‘kendi kaderini tayin’ hakkı için referandum sürecini hızlandıracaklarını söylüyor.
Kaynak: Al Jazeera