Maliki, Irak Ulusal Müzesinin açılışında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, tarihi eserler ve özellikle İslami eserler konusunda önemli bir uzmanlığa sahip olduğunu, bundan ülkesinin istifade etmek istediğini belirtti.
Irak Başbakanı, Baas rejiminin devrilmesinden sonra yağmalanan Ulusal Müzeden çalınan ve yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin Irak'a iade edilmesi konusunda komşu ülkelerin ve Türkiye'nin elinden geleni yaptığını da ifade etti.
Malik, müzenin açılış töreninde yaptığı konuşmada da Irak'ın karanlık bir dönemden geçtiğini belirterek, müzenin Irak'taki yıkımdan payını aldığını kaydetti. Maliki, "Kardeşlik, eşitlik, adalet ve yardımlaşma prensibine dayanarak, Irak halkıyla şiddetin karanlık rüzgarını durdurduklarını ve yeniden yapılanma sürecine girdiklerini" söyledi.
Maliki ayrıca, Irak Ulusal Müzesi ve ülkedeki diğer müzelerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekerek, yer altındaki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması için çağrıda bulundu.
Irak'ta savaşın başlamasından sonra çıkan kargaşadan faydalanan yağmacıların paha biçilmez eserleri çaldığı başkent Bağdat'taki Ulusal Müzenin yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan açılış törenine, çok sayıda bakan, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Derya Kanbay'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı büyükelçi ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katıldı.
Tarih öncesi dönemden itibaren çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan Irak'ın bu son derece önemli müzesinde sergilenen eserlerden 7 bin tanesi halen kayıp.
Irak Turizm Bakanı Dr. Kahtan El Cuburi, yağma sırasında müzeden 15 bin parça tarihi eserin çalındığını ve bunlardan 8 binin iade edildiğini bildirdi. El Cuburi, ayrıca Irak genelinde çalınan eserlerden 10 bininin iade edildiğini söyledi.
Öte yandan, resmi törenle açılan Irak Ulusal Müzesi, bugünden itibaren yabancı ziyaretçileri kabul etmeye başlayacak. Iraklı yetkililer, müzenin Iraklı ziyaretçilere de açılması konusunu ise halen tartışıyor.