Manuel Zelaya ülkesine girdi - çıktı

Darbeder Devlet Başkanı Manuel Zelaya, geçici hükümetin tutuklama tehditlerine rağmen ülkesine giriş yaptı. Ancak yarım saat bile kalmadan tekrar Nikaragua'ya döndü.

Honduras'ta, 28 Hazirandaki askeri darbe sonrası sınır dışı edilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya, geçici hükümetin tutuklama tehditlerine rağmen ülkesine giriş yaptı.

HONDURAS'A GERİ DÖNDÜ

Bölgedeki AFP muhabirinin bildirdiğine göre Zelaya, çok sayıda gazeteci ve yandaşı eşliğinde Honduras'a adım attı ancak ülkesinin topraklarında yarım saatten az kaldıktan sonra tekrar Nikaragua'ya geçti.

Zelaya'nın sınır bölgesindeki yandaşları, sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından askerlerle ve polisle çatıştı. Polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken, göstericiler taş atarak polise karşılık verdi.

KAN DÖKÜLEBİLİR DİYE GERİ ÇIKTI

Bunun üzerine, elinde cep telefonu, başında beyaz kovboy şapkasıyla Zelaya, merkezi Venezuela'da bulunan Telesur televizyonuna yaptığı açıklamada, "kan dökülebilir, buna sebep olmak istemem" diyerek ordunun ilkelerine saygısızlık etmek istemediğini söyledi ve Nikaragua'ya geri döndü.

CLİNTON'A GÖRE DÜŞÜNCESİZLİK

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Zelaya'nın Honduras'a girme girişiminin "düşüncesizce" olduğunu belirtti. Clinton, Washington'da bulunan Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Zelaya'nın sınırı geçmesinin Honduras'ta demokrasinin sağlanmasına yönelik çabalara katkıda bulunmadığını ifade etti.

Clinton, taraflardan birbirlerini tahrik edici adımlar atmaktan kaçınmalarını da istedi.

Zelaya'nın sınıra yaklaştığı sırada askeri darbeden sonra iş başına getirilen geçici Devlet Başkanı Roberto Micheletti Honduras'ın sınır bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Honduras ordusu da, Zelaya'nın ülkeye dönmesi durumunda "güvenliğinin" sağlanması konusunda garanti verilemeyeceğini açıklamıştı. Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias'ın arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin "darbe liderlerinin kendisinin görevine dönmesini reddetmesi yüzünden" çöktüğünü söyleyen Zelaya ise bu nedenle Nikaragua'nın kuzey sınırına gideceğini ve daha sonra da Honduras'a geçeceğini açıklamıştı.

Darbeciler, Zelaya'nın 5 Temmuzdaki ilk dönme girişimini başkent Tegucigalpa'daki havalimanının pistine barikat kurarak engellemişti.

Ajanslar

Amerika Haberleri

The Telegraph: Trump'ın İran'a azami baskı politikası büyük bir zorlukla karşı karşıya
Malcolm X'in ailesinden ABD yönetimine 100 milyon dolarlık dava
Büyük Şeytan ABD'den küstah açıklama!
ABD askerleri Güney Kıbrıs'taki üsse yerleşmeye hazırlanıyor
WSJ: Trump, İran'ın petrol endüstrisine 'radikal' yaptırımlar planlıyor