CHP GENEL BAŞKANI DENİZ BAYKAL'A AÇIK MEKTUP
Sayın Deniz Baykal,
İnsan Hakları alanında çalışmalar yürüten Derneğimizin temel uğraş alanlarının başında Din ve Vicdan Hürriyeti'nin hiçbir kısıtlamayla karşılaşmaksızın ve istismar edilmeksizin uygulanması gelmektedir. Uzun zamandan beri bu yönde tepkilerimizi çeşitli araçlarla ortaya koymaktayız. Bu alandaki sorunlar çözülünceye kadar aynı doğrultuda düşünen kişi ve kuruluşlarla paralel biçimde biz de tepkimizi ortaya koymayı sürdüreceğiz.
Ancak, CHP'nin Son Kurultayında, "Din ve Vicdan Hürriyeti"nin mükemmel bir açıklaması olacak şekilde ortaya koyduğunuz görüşler, sorunun çözüleceği yönünde ümitlerimizi arttırmıştır. İsabetle şöyle diyorsunuz:
"Değerli arkadaşlarım, bir siyaset projesi ortaya koymaya ve bu tabloyu değiştirip, Türkiye'yi yeniden hem laikliğin, hem cumhuriyetin, hem demokrasinin, hem de halkımızın dürüst, Türkiye'nin en iyi, en örnek insanları olarak inançlarını, dinini, mezheplerini özgürce yaşabildiği bir ülke olduğunu dünyaya göstermemize ihtiyaç vardır. Türkiye'nin bu projesi aksamamalıdır. Bu projede ayaklardan birisi çökmemelidir. Türkiye'de insanlarının ezici çoğunluğu inançlarını İslami bir anlayış içinde özgürce yaşayacaklar. İnançlarını özgürce ortaya koyacaklar. İslamiyet'in en güzel yaşandığı ülke olmaya Türkiye devam edecek. Herkes mezhebini, inancını en güzel şekilde yaşayacak. Camiler özgür olacak, ezanlar özgür olacak, hacca giden her yerde istediği zaman gitmek imkanına sahip olacak. Herkes çoluğuna, çocuğuna dinini, imanını öğretecek. Herkes inancını namazında, kurbanında özgürce yaşayacak. Hepimiz inancımızla iftihar edeceğiz. Ama devletimiz laik bir cumhuriyet olmaya devam edecek." (Genel Başkan Deniz Baykal'ın 26 Nisan 2008deki32. Olağan Kurultay Açılış Konuşmasından)
Bu sözlerden dolayı sizi kutluyor ve belirttiğiniz hususların hayata geçirilmesi için gerekli çabayı ortaya koymanızı umuyor ve bekliyoruz.
Bu açılımınız toplumun önemli bir kesimini heyecanlandırmış ve Toplumsal Barışı zedeleyen Türkiye'nin belki de en önemli sorununun çözümü ile ilgili ümidimizi arttırmıştır. Bu yönde göstereceğiniz çaba, CHP'nin tarihi bir görev ifa etmesine ve toplum nezdinde büyük bir itibar kazanmasına yol açacaktır. CHP'nin dindar kitlelerle ve özgürlüklerden yana olan kesimlerle barışmasının miladı olacaktır.
Aynı zamanda, sorunun istismarından nemalanan kesimlerin de önünü tıkayacaktır.
Çerçevesini yetkin bir şekilde ortaya koyduğunuz bu açılımın aşağıda sıralamaya çalıştığımız şekilde uygulamaya yönelik somut önerilere dönüştürülmesi
kamuoyu tarafından merak ve ilgiyle beklenmektedir:
Temel Hak ve Özgürlükler, İnanç Özgürlüğü ve Dini İnancının gereği olarak Başörtülü insanların eğitim ve çalışma hayatında karşılaştıkları sorunu nasıl çözmeyi tasarlıyorsunuz?
Çocuklarını okul öncesi Kuran Kurslarına göndermek isteyen ve okul döneminde daha çok Din Eğitimi aldırmak isteyenlerle ilgili bir düzenlemeyi hayata geçirmek arzusunda mısınız?
Haksız ve ayrımcı uygulamalarla mağdur edilen İmam Hatip Lisesi mezunlarının sorunlarının çözümüne katkıda bulunacak mısınız?
İbadet kastıyla kestiği kurbanın derisini THK, Kızılay ve benzeri kurumlara vermeyi uygun görmeyen insanların beklentisine nasıl bir cevap vereceksiniz?
Faiz, İçki, Kumar, Zina gibi Din'ce yasaklanan konularda inancına göre davranmak ve çocuklarını bundan korumak isteyen insanlar için nasıl bir ortam oluşturmayı düşünüyorsunuz.
Okulda öğrenciler ve öğretmenler, İşyerinde çalışanlar; zamanı belli olan günlük beş vakit namaz ve haftalık Cuma Namazlarını özgürce kılabilmek için nasıl bir düzenleme yapmayı düşünüyorsunuz?
Dini inançlarının gereğini yerine getirdiği için baskı gören ve görevine son verilen TSK mensuplarının durumunu nasıl düzeltmeyi düşünüyorsunuz?
Devlet tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı eliyle kontrol ve baskı altında tutulan Dini alanı baskı ve kontrolden çıkarıp nasıl özgürleştirmeyi tasarlıyorsunuz?
Miras, Nikâh, Ticaret ve benzeri konularda Din'in ortaya koyduğu hükümlere göre davranmak isteyenlerin özgürce hareket etmelerini nasıl sağlayacaksınız?
Görsel Medyada Din'ce yasak kabul edilen görsel öğelerin yayınları konusunda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Yukarıda sıraladığımız sorunlarla ilgili Yasal düzenleme yapmak üzere bu konuları TBMM'ye taşıyacak mısınız?
Bu konularda benzer düşünen Sivil Toplumun hissiyatını iletmeye çalıştığımızın bilinmesini dileriz.
Saygılarımızla.
09.05.2008
MAZLUMDER GAZİANTEP ŞUBESİ ADINA
MEHMET ALKIŞ
ŞUBE BAŞKANI