"Meclis darbe yapmalı"

Yargıtay'ın direniş bildirisine Türk edebiyatının usta kalemi Adalet Ağaoğlu'ndan öyle bir tepki geldi ki...

Yargıtay'ın önceki gün 27 Nisan benzeri bir bildiri yayınlayarak Anayasa Mahkemesi'ne AK Parti'yi kapatma çağrısı yapmasına en sert tepki Türk edebiyatının usta kalemi Adalet Ağaoğlu'ndan geldi.

Darbecilerin anayasalarıyla yaşamak istemediğini söyleyen Ağaoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne birlik olun çağrısı yaptı. Meclisin bir darbe yaparak kendi anayasasını yapması gerektiğini belirten yazar, Yargıtay'ın yayınladığı bildiriyi muhtıra olarak değerlendiriyor. "Bu yaşa geldim çok darbe gördüm. Yıllardır Türkiye askeri darbelerle uğraşıyor. Artık bunun tamamen değişmesi gerekiyor." diyen Ağaoğlu, yargının tarafsızlığını yitirdiğini düşünüyor.

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan'a "Meclis darbe yapmalı" çağrısında bulunan ünlü yazar, yaklaşımıyla dikkatleri üzerine çekti. Zaman'a konuşan Ağaoğlu, bu isteğinin fantezi olarak algılanmaması gerektiğini söylüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin el ele vermesi gerektiğini aktaran yazar, "Bütün partiler azınlık çoğunluk el sıkışarak yeni bir Anayasa hazırlamalı. Bu sivil ve demokratik bir yasa olmalı." ifadelerini kullanıyor. Mevcut anayasa ve gerçekleşen tutumlar nedeniyle Türkiye'nin sürekli zarara girdiğini bildiren Ağaoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: "Devamlı zarara giriyoruz. Bu nedenle artık meclis gerçek bir darbe yaparak sivil ve demokratik bir anayasa hazırlamalı. Ama unutulmamalıdır ki darbe dayanışmayla yapılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi hiç olmadığı kadar büyük bir dayanışma örneği sergileyerek bizi bu durumdan artık kurtarmalı."

79 yaşındaki biri olarak ömrü boyunca çok fazla darbe ve muhtıraya maruz kaldığını sözlerine ekleyen yazar, son yıllarda yaşananların ülkenin demokrasisini olumsuz etkilediğini aktarıyor.

Yargıtay'ın yaptığı açıklamayı çok talihsiz bulduğunu ifade eden Adalet Ağaoğlu, bildirinin muhtıra olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Yargı sürecinde normal şartlarda konuşulmaması gerektiğini anlatan yazar, "Ama yargı zaten etkilenmişse, ki bu durumda etkilendiği çok açık, rahatlıkla konuşabiliriz. Çünkü önlerindeki davaya bakmak yerine yargı sürecinde açıklamalar yaptılar." yorumunda bulunuyor. Türkiye'de yargının işleyişiyle ilgili toplumda büyük kuşkular oluştuğuna dikkat çeken yazar sözlerini şöyle sürdürüyor: " Ben yurttaşlık görevim olarak ve düşünce özgürlüğümü de kullanarak bu açıklamayı yapma gereği hissediyorum. Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve Ak Parti'nin kapatılması gündeme geldiğinde nasıl tepki veriyorsam bu konuda da aynı şekilde tepki veriyorum. Artık bu durum değişmeli."

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Emekli olmanın dayanılmazlığı üzerine
Ali Bulaç yazdı: Davutoğlu'nun İslami camia ile toplantısı, Suriye'de Esad'ın devrilişi...
Abdurrahman Dilipak: Yeni salgınlar kapıda!
Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak
Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?