Meclis kayıtları dijital ortamda

İlk günden bu yana, Meclis’in tüm tutanakları dijital ortamda


TBMM'nin 23 Nisan 1920'deki ilk birleşiminden bugüne kadarki tüm tutanaklarına internet yoluyla erişilecek. Bir milyon 200 bin sayfadan oluşan tutanak, dijital ortama alındı. TBMM Başkanı Toptan, "Birinci Meclis'te kaleme alınan tutanaklar, apayrı bir önem taşımaktadır" dedi.


TBMM Başkanı Köksal Toptan, Birinci Meclis tutanaklarının ayrı bir önem taşıdığını belirterek, o dönemde ilk tutanakların gaz lambası ışığında, etraftaki okullardan getirilen sıralar üzerinde, bakkallardan temin edilen defterlere işlendiğini bildirdi.
"TBMM Genel Kurul Tutanaklarına Erişim Projesi" açılış töreninde konuşan Toptan, Genel Kurul tutanaklarına hızlı ve etkin şekilde ulaşmayı sağlayan projenin uygulamasına başlandığını söyledi.
1500 CİLTLİK ESER
2002 yılından bugüne kadar projeyle ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Toptan, yürütülen çalışmalar sonucunda Meclis'in kuruluşundan bugüne kadar arşivde mevcut olan 1 milyon 200 bin sayfa tutanağın tarandığını ve bin 500 ciltlik dev bir eser ortaya çıktığını, bunun tamamının elektronik ortama aktarıldığını ifade etti.
TBMM'nin kurulduğu günden beri başta Gazi Meclis olmak üzere Cumhuriyet Senatosu, Kurucu Meclis, Temsilciler Meclisi, Milli Birlik Komitesi, Milli Güvenlik Konseyi, Danışma Meclisi tutanaklarının da proje kapsamında yer aldığına işaret eden Toptan, sistemde istenen bilgilere bazı anahtar kelimelerle ulaşmanın ve sorgulama yapmanın mümkün olduğunu vurguladı.
KURUM DIŞI ÇALIŞMASI
Milletvekillerinin ana bilgi kaynağını oluşturan tutanakların kurum dışından da ilgiyle izlendiğine işaret eden Toptan, halen projeden kurum dışında yararlanma imkânı olmadığını, ancak çalışmalar sonucu bunun da mümkün hale gelebileceğini söyledi.
Projenin araştırma ve inceleme yapmak isteyenlere de kolaylık sağlayacağına işaret eden Toptan, "Benim gibi kağıdın kokusunu almaya alışık bir insan, belki yine kağıdı karıştıracaktır, buna ne kadar alışır bilemem. Ama yeni, araştırmacı kuşaklar için önemli bir kaynak olacak" dedi.
BİRİNCİ MECLİS TUTANAKLARI
Toptan, Meclis'in yasama hafızasını oluşturan tutanakların her sayfasının, eşsiz bir demokrasi belgeseli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Kahraman milletvekilleri, yokluklar içinde var olan Meclisimizin kürsüsünden ülkemizin bağımsızlığı için görüşlerini, baktığınızda göreceksiniz, o dönemde özgürce ifade etme imkânı bulmuşlardır. Birinci Meclis'in tutanaklarının her birinde, o acılı günlerde bağımsızlık için edilen yeminlerin, özgürlük için dökülen gözyaşlarının izlerini bulacaksınız. Aslında yaptığımız bu çalışmalar, kuruluşundan beri görev yapan milletvekillerimize ve onların demokrasimizi zenginleştiren fikirlerine olan saygımızın da bir gereğidir. İnanıyorum ki geçmişte onların ortaya koyduğu görüş ve düşünceler, bizim çalışmalarımıza çok önemli katkılarda bulunacaktır."
BÜLENT ARINÇ'A TEŞEKKÜR
Toptan, sistemin eksiklik, aksaklık ve yanlışlarının olabileceğini, kullanıcıların eleştiri ile tekliflerini iletmelerini istedi. Toptan, 2002 yılında başlayan projeye katkılarından ötürü eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'a ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım