Medeniyetler İttifakı sonuç bildirgesi açıklandı

İstanbul'da düzenlenen Türkiye ve İspanya hükümetlerinin öncülük ettiği Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı girişimi İkinci Yıllık Forumu sona erdi.

Forum sonunda Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio ortak bir basın toplantısı düzenlerken, yayınlanan sonuç bildirgesinde ise "köprüler kurmada ve sınırlar ötesindeki insanları birleştirmede somut bir ilerleme yapıldığı" kaydedildi.

Forum sonunda dağıtılan sonuç bildirgesinde, iki günlük forumda global bir kültürlerarası diyalog gündemine doğru ilerleme kaydedildiği belirtiliyor. Forumda halkın da devlet başkanlarının, üst düzey dini liderlerin bulunduğu güçlere katıldığı vurgulanıyor.

Bildiride forumun, dört farklı açıdan kendine has bir forum olduğuna dikkat çekiliyor. Bunların, "1 - Forumun, kültürlerarası işbirliğini teşvik eden anahtar isimleri harekete geçirmek için bir araya getiren küresel bir etkinlik olması, 2 - İttifak Forumu'nun sadece diyalog hakkında değil, diyalogun kazandırdıkları hakkında olması, 3 - Forumun aynı zamanda yenilenme hakkında olması, 4 - Forumun, global bir arabulucu olarak İttifak'ın rolünü ön plana çıkarması" olduğu aktarılıyor.

Forumda elde edilen önemli sonuçların arasıdna yer alan ve başlatılması hedeflenen bazı yeni girişimler ise şu şekilde açıklandı:

1 - Gençlik organizasyonlarından ve İttifakı, somut projeler ve kişisel bağılılıkla hayatlarının merkezine koymayı amaç edinmiş bireylerden oluşacak "Medeniyetler İttifakı için Küresel Gençlik Hareketi"...

2 - "Diyalog Cafe" adlı bir teknoloji projesi. CISCO'nun önderlik edeceği ve altyapısını hazırlayacağı bu projeyle dünyanın farklı şehirlerinde kurulacak mekanlarda çok farklı ülkelerden insanlar üç boyutlu görüntüleriyle birbirlerine ulaşacak ve sohbet edecek. Proje, global kamu-özel girişiminin ilk gerçek örneği olma özelliğini taşıyor. İşletmeler, vakıflar, üniversiteler ve yerel kamu yönetimleri de projenin içinde yer alacak.

3 - "Yeniden Güven Kurmak, Köprüleri Yeniden İnşa Etmek" adlı proje ise bir dizi Avrupa-Akdeniz projesinin içeriyor. Projeyi Medeniyetler İttifakı ile birlikte Anna Lindh Vakfı yürütüyor. Proje, Gazze krizinin ardından köprülerin ve güvenin yeniden kurulmasını amaçlıyor.

4 - "Dostluk İttifakı Programı", farklı ülkelerden genç liderler arasında değişim yapılmasını ve onların arasında çalışma ilişkisi kurulmasını hedefliyor.

5 - Uluslararası Göç Örgütü'nün işbirliğiyle göç konusu üzerine bir gençlik film festivali düzenleneceği "Plural +" projesi.

6 - BM ve Medeniyetler İttifakı'nın ortaklığında şirketlere çok kültürlü dünyada en iyi nasıl iş yapabilecekleri konusunda sunumların yapılacağı "Çok Kültürlü Dünyada İş Yapmak - Fırsatlar ve Zorluklar" adlı proje.

7 - Medeniyetler İttifakı ve UNESCO'nun, medya eğitim politikaları üzerine ortaklaşa "Dünyada Medya Eğitim Politikalarının Belirlenmesi" yayının yapması

8 - Avrupa Komisyonu ve Anna Lindh Vakfı tarafından Akdeniz bölgesinde çalışan gazetecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilen "Acil Müdahale Medya Ağı" projesi. Proje, bilgiye kolay ulaşımı sağlayacak.

9 - Dünyada 12 farklı üniversite tarafından başlatılan "İttifak Araştırma Ağı" projesi.

10 - Dünyanın çeşitli yerlerinden 12 ortakla birlikte "Din ve İnanç Kliring Odaları hakkında eğitim başlatılması" projesi.

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım