"Mega İslam Bank" Kuruluyor

Faizsiz finansmanın dünyada 2 trilyon dolarlık bir işlem hacmine yaklaşması İslami finansmana ilgiyi arttırdı.

Faizsiz finansmanın dünyada 2 trilyon dolarlık bir işlem hacmine yaklaşması İslami finansmana ilgiyi arttırdı. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFS) ile Londra, New York, Tokyo borsalarıyla yarışmak için çalışan Türkiye, bu kapsamda 'mega İslam bank' kurulması için ilk adım attı. Türkiye merkezli kurulması planlanan ve diğer İslam ülkelerine de hizmet verecek faizsiz finans merkezinin, Türkiye'de yapılacak havalimanları, köprüler gibi mega projeleri finanse etmesi bekleniyor. Bankanın, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası benzeri bir modelle kurulması planlanıyor.
 
KATILIM BANKALARINA KREDİ
 
Bu kapsamda mega İslam bank, sadece katılım bankalarına finansman desteği verecek. Bankalara finansman sağlayacak olan mega İslam bank, alt yapı projelerinin finansmanı için bankalara kredi kullandıracak. Ortak projelere de finansman bu yolla sağlanabilecek. Bu şekilde bankalara kredi kullandırılması sadece yurtiçi için değil, tüm İslam dünyası için de geçerli olacak.
 
SERMAYESİ 1 MİLYAR DOLAR
 
Ortakları arasında yerli ve yabancı katılım bankaları ile Hazine'nin yer alacağı belirtilen bankanın sermayesi 1 milyar dolar olarak planlanıyor. Bununla birlikte ortaklar arasında Borsa İstanbul, SPK ve mevduat bankaları bulunmayacak. Mega İslam bank ile ilgili bilgi veren kaynaklar, 'İstanbul finans merkezi kurulurken, böyle bir kurumun olmaması düşünülemez. Bu daha çok yabancı yatırımcıları çekecek bir proje' dedi.
 
'Faizsiz merkez'e 1 milyon dolar
 
Diğer taraftan Dünya Bankası'nın da iş birliği ile İslami finans anlamında ilk İslami araştırma merkezi kurulacak. Katılım bankaları da taraf olduğu merkeze 1 milyon dolar koyacak. Merkezde Merkez Bankası, Takasbank, Borsa İstanbul, Takas Bank ve Türkiye Aracı Kurumları Birliği de yer alacak. İslami araştırma merkezi ile Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya bölgelerine odak altına alınacak. Öte yandan kaynaklar, Borsa İstanbul'un alt yapı çalışmalarını yaptığı 'İslami repo' ürününün uygunluk ile ilgili bir takım sorunlar yaşadığı ve fetva verecek olan danışmanların ürünün zorda kalınmadıkça kullanılmaması gerektiğini söyledikleri belirtildi.
 
VakıfBank katılım bankası için çok iştahlı
 
Türkiye'de Albaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans olmak üzere 4 katılım bankası faaliyet gösteriyor. Önümüzdeki günlerde ise sektöre 3 kamu katılım bankasının da katılması bekleniyor. Kaynaklar, 'Aslında daha önceden 2 katılım bankasının kurulacağı açıklanmıştı. Fakat son olarak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın VakıfBank'ın ismini vermesi ile bu rakam 3'e çıkmış oldu. Söz konusu bankanın bu konuda çok iştahlı olduğu söyleniyor. İlk etapta Ziraat Bankası, ardından da Halkbank'ın katılım bankası kurması bekleniyor. En son olarak da VakıfBank'ın da faaliyete başlayacağı söyleniyor. Özel bankalardan ise şimdilik bir ses çıkmıyor' diye konuştular.

Ekonomi Haberleri

Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü
Financial Times: Yaygın bir boykot Batılı markaları vuruyor