Almanya Başbakanı Angela Merkel, sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye ile "sıkı" bir ortaklık kurmaya ihtiyaçları olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin 2 milyondan fazla sığınmacıyı barındırmaktan kaynaklanan yükünü Avrupa ve Türkiye arasında dağıtmalıyız" dedi.
Merkel, Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Horst Seehofer ile parlamento grup toplantısı öncesinde basın mensuplarına sığınmacı krizine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CDU) koalisyon ortağı CSU ile amacının "sığınmacı akımını düzenlemek" ve "sığınmacı olma nedenleriyle mücadele etmek" olduğunu belirten Merkel, ayrıca sığınmacı sayısını azaltmak ve acil yardıma muhtaç insanlara da yardım etmek istediklerini kaydetti.
Sığınmacı krizine ilişkin ulusal bazda yasal düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Merkel, bu konudaki yol haritalarının sığınmacıların ön elemeden geçirileceği "transit bölgelerin" belirlenmesi, başvuruları reddedilen sığınmacıların ülkelerine geri gönderilmesi ve sığınmacıların ailelerinin de Almanya'ya getirilmesinden oluştuğunu belirtti.
Sığınmacı krizinin çözümü ve sığınmacıların dağıtılması için Avrupa genelinde bir dayanışmaya ihtiyaçları olduğunu dile getiren Merkel, "Avrupa genelinde sınırlarımızı çok daha iyi korumaya ihtiyacımız var" dedi.
Merkel, sığınmacılar için Yunanistan'da oluşturulması gereken "kayıt merkezlerinin" yıl sonuna kadar hazır hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Sığınmacılar bu merkezlerde Avrupa'daki ölçülere göre kayıt edilecek, dağıtılacak veya geri gönderilecek" diye konuştu.
"Yasa dışı sığınmacı olmayı engellemek ve sığınmacı olmayı yasallaştırmak için özellikle Türkiye ile sıkı bir ortaklığa ihtiyacımız var" ifadesini kullanan Merkel, "Türkiye'nin 2 milyondan fazla sığınmacıyı barındırmaktan kaynaklanan yükünü Avrupa ve Türkiye arasında dağıtmalıyız" dedi.
Merkel, ayrıca önümüzdeki günlerde koalisyonun diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve eyalet başbakanlarıyla sığınmacı krizinde alınacak tedbirleri görüşmek için toplanacaklarını bildirdi.
CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Seehofer ise özellikle acil yardıma muhtaç insanlara yardım edilmesi, sığınmacıların Almanya'ya uyumu konusunda çabaların güçlendirilmesi ve sığınmacı sayısının azaltılması konularında CDU ile aynı görüşü paylaşmaktan dolayı memnun olduğunu söyledi.
Seehofer, özellikle son zamanlarda sığınmacılardan kaynaklanan iç gerilimlerin azaltılmasına çalıştıklarını ifade etti.