Sur İlçesinde Dağ Kapı Burcu'nun üst katında bulunan ve Diyarbakır Kalesinde yapılan tek mescit olarak bilinen Mervani Mescidi, 84 yıl sonra ramazan ayının ilk teravih namazıyla birlikte ibadete açıldı
Diyarbakır il müftüsü Erdoğmuş: "Diyarbakır'da ilk teravih namazını tarihi öneme haiz, kimliğine yeni kavuştuğu ve özgürleştiği için Mervani Camisinde kılıyoruz"
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dağ Kapı Burcu'nun üst katında bulunan ve Diyarbakır Kalesi’nde yapılan tek mescit olarak bilinen Mervani Mescidi, 84 yıl aradan sonra ramazan ayının ilk teravih namazıyla birlikte ibadete açıldı.
Medrese, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç öncülüğünde Milli Emlak Müdürlüğü'nce cami olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına tahsis edildi.
Diyarbakır İl Müftülüğü ve Sur İlçe Müftülüğünün çalışmasının ardından tarihi cami ibadete açıldı.
Konuya ilişkin açıklama yapan İl Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır'da ilk teravih namazını tarihi öneme haiz, kimliğine yeni kavuştuğu ve özgürleştiği için Mervani Camisinde kıldıklarını söyledi.
Mervanilerin 10 ve 11. yüzyıllarda 100 yıllık bir dönemde Diyarbakır ve civarında hükmeden, Kürtlerin kurduğu bir yönetim olduğunu hatırlatan Erdoğmuş, orijinal kaynaklara göre o dönemde askerlerinin ihtiyacını gidermek için burcun içerisine mescit yapıldığını söyledi.
Uzun müddet yapının cami olarak kullanıldığını ifade eden Erdoğmuş, Cumhuriyet döneminde mekanın farklı amaçlar için kullanıldığını belirtti.
Caminin Ramazan ayında ibadete açılması için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Erdoğmuş konuşmasına şöyle devam etti:
"Burası mihrabıyla, mimarisiyle her yönüyle bir camidir. Bununla ilgili tarihi kaynaklar da vardır. Cumhuriyet döneminde belli amaçlar için istihdam edilmiştir. Dini mekan ve ibadetlerin amacı dışında kullanılmasının hiçbir şekilde izahı olamaz. Mescit, sonra da asli hüvviyetine ve fıtratına dönmüş oldu. Caminin belli müştemilatı var, temizlik mekanları var, bayanlara tahsis edilen bir bölüm var. Burcun üzerinde üst katı var. Caminin üstünde teravih namazını kılma düşüncemiz vardı. Belki bu ramazan ayının bir bölümünü de orada ihya etmeye çalışırız. Bu burcun kalbi, öznesi camiidir. Sadece camii olarak değil burcun tümüne güzellikler katacak"
Mervani Caminin surlarda ilk camii olduğunu kaydeden Erdoğmuş, yaklaşık 150 yıl sonra Hazreti Ömer Caminin surlara inşa edildiğini sözlerine ekledi.
Caminin 84 yıl sonra yeniden ibadete açılmasının önemine değinen Edoğmuş, "Bu bir özlem, bana göre bu bir kimlik meselesidir. Kimliğine ve hürriyetine kavuşmuş bir camide biz de o hürriyeti teneffüs ediyoruz, o kimlikten nasipleniyoruz. Bu çok farklı bir şeydir" dedi.
Müftülük olarak Ramazan ayına özel olarak ilçe müftülükleriyle beraber tedbirler aldıklarını ifade eden Erdoğmuş, "Ramazan ayında özellikle çocuk ve gençlerle ilgili programlarımız olacak. Biz cami cemaatimizle gençlerimizi yarıştıracağız. Gençlerimizin ve çocuklarımızın camilerde teravih namazını kılarak büyükleriyle aynı safta bu havayı teneffüs etmelerine inşallah hep birlikte şahit olacağız. Bu vesileyle Ramazan-ı şerifi, teravihleri, yapacağımız ibadetleri Cenab-ı Allah tarafından kabulünü niyaz ediyorum" diye konuştu.
Teravih namazını kılmak için camiye gelen Haşim Altunbay ise yapının yeniden ibadethane olarak açılmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Vatandaş olarak derin bir tarih içinde teravihi kılmaktan büyük mutluluk kılıyoruz. Bin yıldan beri kapalı olan Mervani Camisi ibadete açıldı, çok mutluyum, sevinçliyim. Buraya geldiği zaman insan kendini huzur içinde hissediyor" dedi.
Mervani Hükümdarı Ebu Nasır Muhammed Bin Cehir tarafından kitabesine göre hicri 447 (1056) yılında yaptırılan mescid, Diyarbakır Kalesi'nde yapılan tek mescit olarak biliniyor.