Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Bugün Sayın rehber Hamaney ile yapılan görüşmede, mesajımın yankılarını hissetmekten, duymaktan mutluluk duyduğumu ifade edebilirim" dedi.
Görmez, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşmesinin ardından Türk basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Mehmet Görmez, Uluslararası Vahdet Konferansı'nın pek çok endişe ile katıldığı bir program olduğunu belirterek, yaklaşık 4 yıldır bu konferansa davet edildiğini, toplantıya ancak bu sene katılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.
"Gelmeden önce taşıdığı endişelerin kısmen yersiz olduğunu ve vermek istediği mesajların alınmış olduğunu görmekten" duyduğu memnuniyeti ifade eden Prof. Dr. Görmez, şunları kaydetti:
"İslam coğrafyası ve İslam dini, tarihin en zor süreçlerinden birisinden geçiyor. Bu zorluğun en büyük sebebi siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik bütün sorunların dinin sırtına yüklenmesinden kaynaklanıyor. Eğer Müslümanlar, sorunların dinden kaynaklanmayan kısımları ile doğrudan dine yüklenen ve dinden kaynaklanan sorunları birbirinden ayırabilirlerse, bir mezhep savaşı önlenmiş olur. Doğrudan meydana gelen büyük hadiseleri, bir mezhep savaşı veya mezhep ihtilafı olarak değerlendirmek doğru değildir. Şiddet ortamlarından yeni türeyen, kendilerini dini olarak adlandıran dini akımlar ile medeniyetler kuran İslam'ın ana yolu arasında ciddi bir çatışma söz konusu. Doğrudan bir Şiilik ve Sünnilik arasında değil, yeni ortaya çıkmış birtakım tekfirci şiddet anlayışları ile tarih boyunca İslam medeniyetini inşa eden o ana yollar arasında bir ihtilaf söz konusu."
- "Çağrımın yerini bulmuş olmasından büyük memnuniyet duydum"
Mehmet Görmez, İran'da yaptığı görüşmelerde ve konferansın açılışında yaptığı ve "çığlık" olarak değerlendirdiği çağrısının yerini bulmuş olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Görmez, konferansta yaptığı konuşmanın, İran'ın ilim merkezi sayılan Kum kentinde bir üniversitede bilimsel toplantı konusu olacağını öğrendiğini dile getirerek, "Konuşmamın her paragrafını değerlendirerek, üzerinde konuşacaklarını ve değerlendirmelerini bana ileteceklerini ifade ettiler. Hem buradaki görüşmelerimizde hem de Kum'daki mercii taklit olarak bilinen, bu toplumun en saygın ilim adamları ile yapmış olduğumuz görüşmelerde mezhepçi bir anlayışın alimler tarafından savunulmuyor olmasından mutluluk duydum. İslam dünyasının sorunlarına dar mezhep çerçevesinden bakmadıklarını ifade ettiler" şeklinde konuştu.
- "Hamaney ile görüşmede mesajımın yankılarını duymaktan mutluluk duydum"
İran'ın dini lideri Hamaney ile yapılan görüşmede de aynı şekilde mesajlarının yankılarını duymaktan mutluluk duyduğunu aktaran Prof. Dr. Görmez, "Vahdet Haftası" olduğu için daha çok bu çerçevede bir görüşme yaptıklarını dile getirdi.
Görmez, Hamaney ile yaptığı görüşmeye ilişkin ise şöyle konuştu:
"Hem Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın selamlarını ilettim. Mevlit Kandili dolayısıyla kutladım. Bilhassa bu zor süreçte Türkiye ile İran'ın, Suudi Arabistan'ı da yanlarına alarak birlik içerisinde hareket etmelerinin İslam dünyasındaki bölünmüşlükleri ve parçalanmışlıkları ortadan kaldırma konusunda çok yararlı olacağını ifade ettim."
Görüşmede Suriye konusunun da ele alındığını kaydeden Mehmet Görmez, "Suriye konusu herkesin en büyük acısıdır ve bu acı başka dünyalara yansımaya devam ediyor. Öncelikle bu acının dindirilmesi, buradaki kan ve gözyaşının durdurulması, Suriye meselesine bakışta bir mezhep anlayışıyla bakmanın yanlışlığını, madem Vahdet Haftası'ndayız asıl vahdeti burada, salonlarda konuşmak yerine, bu dünyalarda inşa etmek gibi bütün Müslümanların bir görevi olduğunu ifade ettim" diye konuştu.
Prof. Dr. Görmez, İran ziyareti kapsamında pek çok siyaset adamının da kendisinden randevu talep ettiğini, ancak prensip olarak siyaseti siyasilerle, ilmi ve fikri konuları dini liderlerle görüşebileceğini belirterek, gelen talepleri kabul etmediğini anlattı.
- "Vahdet toplantımızın en kıymetli misafiri oldunuz"
Mehmet Görmez, Hamaney'in kendisine, "Bu seneki vahdet toplantımızın en kıymetli misafiri oldunuz. Size hoş geldiniz demekten mutluluk duyarım" dediğini aktardı.
Suriye konusunda ise birlik, beraberlik, vahdet ve din kardeşliği üzerinde durulabileceğini kaydeden Görmez, "İşin siyasi boyutlarını elbette sadece siyaset adamları oturup, konuşup çözeceklerdir. Tabii ki siyasetin temelinde kültürel ilmi meseleler var. Biz mümkün olduğu kadar o çerçevede kalmaya özen gösterdik" ifadelerini kullandı.
AA