"Mesele Artık İhvan Değil"

Mısır'da haklarında idam cezası verilen sanıklar, suçlamaları reddererek kararın siyasi olduğunu savundu.

Mısır'da haklarında idam cezası verilen sanıklar, suçlamaları reddererek kararın siyasi olduğunu savundu. 

Minya Ceza Mahkemesinin haklarında idam cezası verdiği 683 sanıktan Rıza Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkemenin verdiği idam hükümlerini "trajikomik" ve "siyasi" olarak nitelendirerek "delilsiz ve mesnetsiz" verilen bu kararların yasalara aykırı olduğunu belirtti. 

Muhammed, "Mesele artık Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) meselesi olmaktan ziyade darbe karşıtı olmakla alakalı. Darbe yönetimi, karşısında duran ve Mursi'ye destek veren herkesten intikam almaya çalışıyor" diye konuştu. 

Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden sanıklardan Cemal Seyyid ise "Olaylar sırasında Minya'da değildim. Bu mesnetsiz kararın hiçbir kıymeti yok. Ülkeye hizmet için çalışmaya devam edecek, meşruiyeti geri kazanana kadar ülkedeki askeri darbeyle mücadeleye devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

Seyyid, Minya'daki olaylar sırasında kentte bulunmadığını ve idam cezasına çarptırılanların içinde adını duyduğunda şaşkınlık yaşadığını söyledi. 

Siyasi hesaplar uğruna isimlerinin davaya karıştırıldığını savunan Muhammed Abdulhamid de verilen kararları, "zalimce" olarak nitelendirdi.

- 28 savunma avukatı disiplin mahkemesine sevk edildi-

Mısır'da bin 211 kişi hakkında idam cezası veya müebbet hapis cezası veren Minya Mahkeme Başkanı Said Yusuf Saad Sabra, 28 avukat hakkında disiplin mahkemesine sevk edilmeleri ve duruşmalardan men edilmeleri yönünde karar verdi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Sabra, 28 avukatı disiplin mahkemesine sevk ederek 50 cüneyh (7 dolar) para cezasına çarptırdı ve davanın diğer duruşmalarına katılmaktan men edilmelerine karar verdi.

Duruşmada hazır bulunan savunma avukatlarından Muhammed Ferağli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Avukatlar mahkeme heyeti karşısında konuşmaktan çekiniyorlar. Mahkeme heyeti kimseyi dinlemiyor ve savunmanın taleplerini yerine getirmiyor" dedi. 

Mısır'da disiplin mahkemesi, görevleri esnasında mesleki ilkelere aykırı hareket eden avukatlar için oluşturulan bir sendika komitesi şeklinde görev yapıyor.

Mısır'da, 14 Ağustos'ta Rabiatul Adeviyye Meydanı'na düzenlenen kanlı müdahalenin ardından Minya'da bazı bölgelerdeki karakollara düzenlenen saldırı ve şiddet olaylarını teşvik ettikleri iddia edilen bin 228 kişi hakkında dava açılmıştı.

Ülkenin "en çok sanıklı" davasının 24 Mart'taki duruşmasında, 397'si gıyabında olmak üzere 545 sanık yargılanmış, 528'i hakkında idam cezası, 17'sinin ise beraatine karar verilmişti. Haklarında idam cezası verilen 528 sanığın dosyaları müftüye sevk edilmişti.

Aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, eski Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Saad el-Katatni olmak üzere, çoğunluğu gıyabında yargılanan 683 sanıklı davanın ikinci duruşması ise 25 Mart'ta görülmüştü. Minya Ceza Mahkemesi, bugünkü duruşmada söz konusu kişilerin tamamı hakkında idam kararı vererek dosyayı müftüye sevk etti.

Aynı mahkeme daha önce idam cezası verdiği 528 kişinin dosyasını da karara bağlayarak sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi. Sanıkların temyiz hakkı bulunuyor.

anadolu ajansı

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor