"Mevcut Anayasa zorla kabul ettirildi"

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, 1982 Anayasası'nın zoraki kabul ettirildiğini belirterek, bu anayasanın hem içerik hem de biçimsel açıdan bir meşruluğunun bulunmadığını ifade etti.

Mevcut Anayasa'nın kabul edilmemesi durumunda halka askeri rejimin devam edeceğinin söylendiğini aktaran Sami Selçuk, " Millete ölümü gösterdiler, sıtmaya razı ettiler." değerlendirmesinde bulundu.

Hukuki Araştırmalar Derneği Konya Şubesi tarafından "Yeni ama nasıl bir Anayasa" konulu panel gerçekleştirildi. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Velet Salonu'nda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak, Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Tekin ve Hak İş Genel Başkanı Selim Uslu, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar, Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf katıldı. Çok sayıda hukuk öğrencisi ve öğretim üyesinin katıldığı programda yeni bir anayasanın şart olduğuna vurgu yapıldı.

Türkiye'nin mevcut anayasayı reddettiğini belirten Prof. Dr. Sami Selçuk, bunda tüm milletin hemfikir olduğunu aktardı. Mevcut Anayasa ile Türkiye'de batılı anlamda demokrasi kurulamayacağını ifade eden Selçuk, bu Anayasa ile Avrupa Birliği'ne de girilemeyeceğine değindi. Bunun farkına varılması gerektiğini söyleyen Yargıtay Onursal Başkanı Selçuk, halkın kendi temsilcilere yeni bir anayasa konusunda gereken baskıyı yapması gerektiğine işaret etti.

Mevcut Anayasa'nın çok kötü yazıldığını aktaran Prof. Dr. Sami Selçuk, 1982 Anayasası'nı yazan kişinin dil sınavından kalacağını belirtti. Türk milletinin çok sabırlı olduğunu, fakat bu anayasaya millet olarak sabır gösterilmemesi gerektiğini belirten Selçuk, "Türkiye benim kanımca 1982 anayasasının maddi meşruluğunu içerik açısından meşruluğunu bulunmadığını artık anlamıştır. Bu anayasa ile 2000'li yıllara böyle bir anayasa ile girmek büyük bir talihsizlik olmuştur. Bu anayasa biçimsel açıdan da meşru değildir. Mevcut anayasanın kabul ediliş şekli son derece berbattır. Zoraki kabul edilmiştir. Eğer anayasayı kabul etmezsek askeri rejim devam edecek diye söylendi. Yani ölümü gösterdiler sıtmaya razı olmamıza neden oldular. Bu anayasa isterse yüzde 100 oy alsın bir anlamı ifade etmez. Saddam da adaylığını koyduğunda yüzde 99 oy alıyordu. Kimse kendisini aldatmasın, tehditlerle kabul edilen bir metin sözleşme değildir. Çünkü sözleşmede iradelerin özgür olması gerekir. Bu anlamda 1982 anayasası özgür irade ile kabul edilmiş bir anayasa değildir." dedi.

Bu Anayasanın meşruluk açısından iki temel sorunu içinde barındırdığını belirten Hak İş Genel Başkanı Selim Uslu ise anayasada yapılış itibariyle bir meşruiyet sorununun olduğunu ifade etti. Anayasa'nın içerik açısından demokratik olmadığını söyleyen Selim Uslu, "Bu anayasanın kabul edildiği günü hepimiz iyi hatırlıyoruz. Anayasa hiç tartışılmamıştı ve cılız çıkan karşı fikirler bastırılmıştı. Doğru, anayasa yüzde 80 onay aldı. Bunun tek bir açıklaması var, o da vatandaşların belirsizliği ortadan kaldırmak istemelerinden kaynaklanıyor." diye konuştu.

Demokratik bir anayasanın birinci maddesi insan onurunun her şeyden üstün ve dokunulmaz olması gerektiğini ifade eden Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Atar de yeni anayasanın bireyi esas alması gerektiğini belirtti. Toplumda artık darbeler çağının geçtiğini söyleyen Atar, artık halkın seçtiklerinin yeni anayasa yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Etiketler: 1982 Anayasası içerik biçimsel meşru Sami Selçuk askeri rejim yeni anayasa 

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım
"Ülkemde siyonist istemiyorum"