Konya Valisi Osman Aydın, Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişinin 781. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Mevlana Müzesi Gülbahçe'de düzenlenen etkinlikte, Hz. Mevlana ve ailesinin Belh'ten başlayan yolculuklarının Konya'da sona erdiğini söyledi.
Mevlana'nın yaşadığı dönemde dünyanın karmaşa içinde olduğunu ifade eden Vali Aydın, ''Sultan Alaaddin Keykubad yönetimindeki Konya ve Anadolu'da huzur ve sükun vardı. Hz. Mevlana ve ailesi istikrarı, huzuru seçmişti. O asırda Konya, İslam aleminin en nadide şehirlerinden biriydi'' dedi.
Mevlana'nın gelmesiyle Konya'nın apayrı bir kimliğe kavuştuğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:
''Hz. Mevlana ve babası Sultan-ı Ulema Bahaeddin Veled'in teşrifleriyle Konya bilim ve fikir adamlarının cazibe merkezi haline geldi. Konya, Hz. Mevlana ile beraber anılır oldu. Bugün dünyanın neresine giderseniz gidin, Konya'dan bahsederseniz Hz. Mevlana akla gelir. Hz. Mevlana'dan bahsettiğiniz zaman da Konya akla gelmektedir. Teşriflerinin üzerinden 781 yıl geçmesine rağmen onun manevi havasını, onun ruhaniyetini teneffüs etmenin büyük mutluluğu içindeyiz. Hz. Mevlana, Konya'ya kol kanat germektedir. Bugün insanlığın onun fikirlerine, düşüncelerine ihtiyacı vardır.''
Konuşmaların ardından sanatçılar, Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelişini ve kentte Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad tarafından karşılanmasını canlandırdı.
Temsili karşılama töreninde, dönemin Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ı Ozan Çobanoğlu, eşi Gazi Hatun'u Ezgi Sertel, Mevlana'yı Fatih Yurdakul, Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled'i Cem Kurtoğlu, Vezir Celaleddin Karatay'ı ise Kadim Yaşar canlandırdı.
Törenin ardından Vali Aydın, AK Parti Konya milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Ayşe Türkmenoğlu, Konya Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fatih Yılmaz, Mevlana'nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi, sanatçılar ve diğer katılımcılar, Mevlana Müzesi'ni gezerek dua etti.