MHP, Meclis Genel Kurulu'nda dün görüşülmeye başlanan Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetleri ile ihale işlemleri hakkındaki kanun tasarısını sert tepki göstererek hükümete "ihanet yasasını geri çekmesi" çağrısında bulundu. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır "Son günlerde hükümetin himayesinde yoğunlaşan etnik bölücülük taleplerinin "siyasal çözüme' kavuşturulması gayretleri ile birlikte sonu ihanete ulaşacak bir yasa ile muhatap olduğumuz endişesindeyiz" dedi.
Şandır mayın temizleme işinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin işi olduğunu ve TSK'ya bırakılması gerektiğini belirterek Genel Kurul'daki tasarının geri çekilmesini istedi. Şandır, Başbakan Erdoğan'ın Bahçeli'nin sözlerine yönelik "kurusıkı" ifadesine ise "Başbakan Sayın Bahçeli'nin sözlerini anlamaya çalışsın, bu hem kendisi hem ülkenin çıkarına olacaktır" karşılığını verdi.
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Milli Savunma Komisyonu üyeleri İzmir Milletvekili Erdal Sipahi, Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal'la birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, dün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan Türkiye ile Suriye arasındaki kara sınırı boyunca yapılacak mayın temizleme faaliyetleri ile ihale işlemleri hakkındaki kanun tasarısı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sözkonusu yasa ile getirilmek istenen hususların Türkiye'nin güvenliği geleceği açısından tehlike teşkil ettiğini ifade eden Şandır, tasarının bu haliyle kabul edilmesi durumunda yüzbinlerce dekar verimli tarım arazisinin bir yabancı kuruluşun kontrolüne geçeceğini kaydetti. Şandır, "Türkiye ile Suriye sınırında uluslar arası piyasalarda hisseleri satılabilen yabancı kimlikli bir tampon bölge oluşturulması mümkün olacaktır. Avrupa Birliği'nin Katılım Ortaklığı Belgesinde istediği sınırların ortak kontrolü hususu ve yabancılara tarım arazileri dahil satışın kolaylaştırıldığı ve bundan faydalanarak GAP bölgesinden büyük miktarda arazi satın alan yabancı yatırımcıların olduğu iddiaları ile bu kanunla getirilmek istenen hususlar birlikte düşünülecek olursa son günlerde hükümetin himayesinde yoğunlaşan etnik bölücülük taleplerinin "siyasal çözüme' kavuşturulması gayretleri ile birlikte, sonu ihanete ulaşacak bir yasa ile muhatap olduğumuz endişesindeyiz" diye konuştu.
"TASARI TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNE AYKIRI"
Şandır, MHP olarak Türkiye ile Suriye arasındaki mayınların temizlenmesine itiraz etmediklerini ancak tasarının mevcut halinin Türkiye'nin güvenliğine aykırı olduğunu söyledi. Şandır, tasarıya yönelik itirazlarını "mayınların temizlenmesi karşılığında bu arazilerin kullanımının 49 yıllığına mayınları temizleyecek firmaya yap-işlet-devret modeli ile verilmesi, sakıncalar yetkili kurumlar tarafından dile getirmesine rağmen hükümetin kanunu çıkarmakta ısrar etmesi" şeklinde sıraladı. Şandır, "Neden çok teknik bir konu olan "mayın temizleme işi' ile çok değerli olan bu araziler üzerindeki "organik tarım yapmak işi' için bir firma aranmaktadır? Aynı işi birlikte yapan firma var mıdır? Dünyada kaç tanedir ve hangi ülkelere aittir? İhalenin bu şekilde yapılmasındaki ısrarın sebebi nedir? Türkiye ile Suriye arasında bir başka ülkeye ait bir firmanın 40 yıllık kontrolünde bir toprak parçasının varlığı bir güvenlik sorunu oluşturmaz mı? Bu arazinin altındaki varlıkların petrol veya madenlerin işletilmesi hususu ülkemiz açısından problem olmayacak mı? Bu ihaleyi alması muhtemel İsrail veya Amerikalı firmaların bu araziler üzerindeki tasarruf hakkı Türkiye ile Suriye için ve bölge barışı için bir tehdit oluşturmayacak mı? Bu araziler neden tarımla uğraşan vatandaşlarımıza kiralanmıyor?" sorularını yöneltti.
"TASARININ GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYORUZ"
Genel Kurul'da görüşülen tasarının masum olmadığını belirten Şandır, Türkiye'de hem mayın temizleme hem de organik tarım işini yapacak bir firma bulunmadığını belirtti. Tasarıyı "Adrese teslim kanunu" olarak nitelendiren Şandır şöyle konuştu: "Tasarı bu haliyle milli güvenlik ve uluslar arası ilişkin açısından sakıncalı hususlar içermektedir. Ayrıca Danıştay'ın iptal kararında da belirttiği gibi "mayının temizlenmesi faaliyetinin satın alınması ile temizlenen arazilerin tarımsal amaçlı kullandırılması işinin aynı ihalede birleştirilmesi durumunda, söz konusu ihtiyaçların en iyi şekilde ve uygun şartlarla karşılanması' mümkün değildir. Mayın temizleme işinin maliyetindeki belirsizlikler ve Suriye sınırı dışındaki bölgelerde de temizlenmesi gereken mayınlı alanların bulunduğu dikkate alındığında mayın temizleme işinin Genelkurmay Başkanlığınca yapılması ve bunun için gerekli teçhizatın alınması gerekli ödeneğin tahsis edilmesi, bunun mümkün olmaması halinde ise temizleme işinin ayrı ihale edilmesi ve temizlenen alanlarda devletin daha sonra özel projeler hazırlayarak kullanıma açmasının daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Güvenliğin temini Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevidir, mayın temizleme işi de ticaretle değil güvenlikle ilgili bir konudur. Bu nedenle mayın temizleme işi Genelkurmay'a bırakılmalıdır. Aksi, gaflet ötesi bir davranış olur. Yeni bir ihanet yasası mı diye soruyoruz ve tasarının geri çekilmesini istiyoruz."
"SÖZ KONUSU ALAN ÖLÜ MAYIN TARLASI"
Basın toplantısında İzmir Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu üyesi Erdal Sipahi ise, bölgede mayınların nasıl döşendiğini ve nasıl temizleneceğini en iyi bilen kurumun TSK olduğunu belirterek, Milli Savunma Komisyonu'nda ısrarla "TSK'nın mayın temizleme işini yapmak istemediği'nin söylediğini kaydetti. TSK'dan bu konuda resmi bir beyan olmadığına dikkat çeken Sipahi, 2004-2005 yıllarında, bölgede mayın temizleme işi yapan bir subay tarafından kendilerine gönderilen bir yazıyı da okudu. Mayın temizleme işinin o günlerde el ile ve eski teknolojiye sahip dedektörle yapıldığını belirten Sipahi, temizleme işi sırasında ise sözkonusu alanın "ölü mayın tarlası' olduğunun anlaşıldığını söyledi. TSK'nın her türlü modern tekniğe sahip olduğunu ve mayın temizleme işini yapabileceğini ifade eden Sipahi, "Bu tasarı her şeyden önce yasak bölge kanununa aykırı, buraya yabancıların değil girmesi, uzaktan fotoğraf çekmesi bile yasak. Milli Savunma Bakanlığı 11 Şubat 2008'de başbakanlığa yazı yazdı ve aynı endişeleri dile getirdi. Şimdi ne değişti de bu alanın yabancılara peşkeş çekilmesine karar verildi. Biz mayınların temizlenmesine değil sınır güvenliğinin yabancılara peşkeş çekilmesine karşıyız" diye konuştu.
"O ZAMAN TEMİZLENMESİN"
Toplantıda Sakarya Milletvekili Münir Kutluata da tasarı ile "mayınları temizlesin yarım yüzyıl toprakları kullansın' denildiğini belirterek "O zaman temizlenmesin."dedi. Tasarıda "hem mayın temizlemeyi hem tarımı bileceksin, organik tarım yapacaksın ama hobin mayın temizleme olacak' deniliyor. Maliyetinin ne olacağı belli olmayan bir ihale, altında bir şey arıyor değiliz ancak bunları kimin önüne koyarsanız koyun kuşku duyar" diye konuştu.
"BAŞBAKAN BAHÇELİ'NİN SÖZLERİNİ ANLAMAYA ÇALIŞSIN"
Basın toplantısında MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır bir gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik "kurusıkı atıyor' ifadesine ilişkin sorusunu yanıtladı. Şandır "MHP kurusıkı atmıyor, Başbakan Sayın Bahçeli'nin söylediklerini anlamaya çalışsın. Bu hem kendisi hem ülkenin çıkarına olacaktır" dedi.